Kicsi a bors, de gyors

Ira Murchinson története.

zymjtyfdjmi6voza5pyjehz3xu.jpg

Ha magyar lenne, akkor az esetére ráillene a mondás: nomen est omen, hiszen a neve első négy betűje az iram szót adja ki. Márpedig az ő életében az iramnak, a száguldásnak nagy szerepe volt.

De Ira Murchinson nem önmagában az eredményei miatt vált híressé, hanem azért, mert alighanem az atlétika történetének legkisebb világklasszis sprintere volt. Mindössze 157 centi magasra nőtt. Igaz, Napóleon (állítólag) ekkora termettel hódította meg Európát…

A kis chicagói srác nagy éve 1956 volt, illetve még inkább: lehetett volna. A naptári nyár első napján beállította Jesse Owens kereken húsz éve fennálló 10.2-es világcsúcsát százon (tizedik volt a „beállítók” sorában). Augusztus 4-én Berlinben aztán sikerült 10.1-re javulnia, balszerencséjére azonban ez sem lehetett világcsúcs, ugyanis egyetlen nappal korábban honfitársa, Willie Willams ugyanitt már megfutotta ezt az új rekordot.

Eredményeinek köszönhetően természetesen az 1956-os Melbourne-i olimpia egyik esélyesének számított, de ezúttal sem volt vele Fortuna istenasszony, célfotóval még a dobogóról is lemaradt. Kárpótlásul a 4×100-as váltóval – ő volt az első ember – aranyérmet szerzett, ráadásul új világcsúccsal.

A 100-as döntője: Murchinson itt is zseniálisan rajtolt, de a végére többen is befogták:

A következő évre is jutott egy rekordbeállítás, most 100 yardon egalizálta az addigi legjobb eredményt (9.3).

Csupán 26 éves volt Murchinson 1959-ben, amikor vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. Az ebben szenvedő betegek között akkoriban igen magas volt a halálozási arány, de Ira meggyógyult, mi több, képes volt újra visszakapaszkodni az élvonalba, négy esztendővel később, a caracasi Pánamerikai Játékokon egyéniben bronz-, váltóban aranyérmet szerzett.

Jellemző kép a daliás időkből. Murchinson úgy néz ki, mint némely szovjet katona a világháború végén, pedig csak a győzelmeiért járó ajándék karórákat vette fel egyszerre egy fotó kedvéért. A kis képen Manfred Germarral, aki az 1957-es Universiadén legyőzte őt. A 182 centis német valóságos óriásnak tűnik mellette.

A nagy kezdősebessége miatt Szputnyiknak becézett sportoló (orosz név egy amerikai sportolónak a hidegháború éveiben – minimum pikáns!) 1994. március 28-án, 61 évesen hunyt el csontrákban.

Nyitókép: The Washington Post. Ő a kép jobb szélén 56-os számmal.

süti beállítások módosítása