Ellopott világkupa

A világ legtávolabbi sarkaiba kerültek a Dubai Világkupa fődíjai - többségük Japánba.

dwc.jpg

De még mielőtt belecsapnánk az eredmények részletezésébe, az újdonsült galopprajongók kedvéért röviden elmondanánk, amit a rendezvényről tudni érdemes. Ugyan a lóversenyben hivatalosan nem létezik téli és nyári szezon, a gyakorlatban hatalmas különbségek vannak a két félév között - a Dubai Világkupa pedig a "téli idény" monumentális, szimbolikus zárása.

Az más kérdés, hogy évről évre változik, valóban olyan presztízsű-e, ahogy azt a szervezők szeretik hangoztatni. Hiszen az Emírségekben nincsenek világklasszis lovak, így az európai, amerikai és ázsiai futtatókra hárul, hogy a nyolc különféle távú és borítású Group versenyt megtöltsék nagy nevekkel. Szerencsére idén viszonylag nagy érdeklődés övezte a napot, ami végül az eredményjelzőn is visszaköszönt.

Az idei abszolút győztes kétségkívül Japán, akik öt trófeát ünnepelhettek - ebből hármat Yoshito Yahagi. A hazájában már régóta az élvonalba tartozó tréner ősszel azzal szerzett magának világhírnevet, hogy két aranyérmet is hazacsempészett a Tenyésztők Kupáján addig nyeretlen felkelő nap országába.

Most is gyorsan felidézte az emlékeket, mikor találkozók sorozatát rögtön egy duplázással kezdte, igaz "csak" Gr2-ben. Először a Godolphin Mile-ban a 66-szoros pénzt érő Bathrat Leon (Kizuna) masírozott be magabiztosan a célba tizenöt ellenfele előtt, majd Stay Foolish (Stay Gold) diadalmaskodott a Dubai Gold Cup-on, a maratoni táv ellenére meglepően kiélezett csatában.

Az utolsó Gr2, a UAE Derby is japán kézbe került, ezúttal a kevésbé ismert Koichi Shintaniéba Crown Pride (Reach The Crown) révén, a legérdekesebb sikerek azonban ezután következtek. A nap két legfontosabb gyepre kiírt versenye egyaránt hatalmas csatában zárult.

107015-large.jpeg

Az 1800 méteres Dubai Turf finise egészen pontosan annyira kiélezett volt, hogy a célfotó után nem is csak egy, hanem rögtön két győztest hirdettek - bizonyára el tudják képzelni, ez mennyire ritkán fordul elő, különösen ilyen színvonalú versenyen.

A célegyenesben Yahagi Panthalassája állt az élre, akit az utolsó métereken Lord North és Vin De Garde vettek üldözőbe. Az eredmény hármas célfotó lett, amiből Vin De Garde húzta a rövidebbet: orrhosszal harmadik helyre kényszerült, míg Panthalassa (Lord Kanaloa) és Lord North (Dubawi) holtversenyben vonulhattak a győztesek körébe.

"Nagyon igazságos eredmény. Tényleg belekeveredtünk egy japán szendvicsbe. Azok a lovak kemények" - nyilatkozta a negyedik Dubai Világkupa-győzelmét arató John Gosden.

A tiszteletbeli visszavágó, a Dubai Sheema Classic 2400 méteren már teljesen a felkelő nap országáé lett, bár az is említésre méltó végjátékkal. Shahryar-t (Deep Impact) Yibir rohamozta meg, utolérni azonban már nem tudta, így Hideaki Fujiwara Derby-győztese négyévesen rögtön egy Gr1-kupával nyitotta a szezont.

A főfutam, a Dubai Világkupa ezúttal is az amerikaiak házi-vetélkedésévé alakult, de őszintén szólva ezen senki nem lepődik meg. 2000 méter homok 12 millió dollár összdíjazással - természetes, hogy aki teheti, átutaztatja a lovát a tengeren.

Ráadásul kellemes meglepetéseket tartogatott a befutó, ahol az utolsó száz méteren fordult a kocka és teljesen más végeredményt kaptunk, mint amire a kanyarból kijőve számíthattunk. Country Grammer magabiztosan száguldott az élre, őt Hot Rod Charlie és Chuwa Wizard követték, akik ebben a sorrendben be is foglalták a dobogót.

dettoridwc.jpg

Tonalist fia a szomszédban egy hónapja már megkaparintotta a Saudi Cup ezüstérmét, de otthon Gr1-sikernek is örvendhetett már korábban. Ami a győztes csapatot illeti, Bob Baffert ezzel a nap egyetlen győztes amerikai trénere, Frankie Dettori pedig az egyedüli duplázó lovas lett, ráadásul negyedik World Cup-sikerével beérte Jerry Bailey-t. Szintén nem szabad elfelejteni, hogy a dobogó alsó fokán itt is egy japán ló, pedig keleten nincs is akkora hagyománya a homok-borításnak - egészen elképesztő teljesítmény.

Azért a két Gr1-es sprint se maradjon ki, bár ilyen események mellett bizonyára megértik, miért hagytuk őket a végére. Az Al Quoz Sprint győztese A Case Of You (Hot Streak), ezzel az íreknek is kijutott egy siker, míg a Dubai Golden Shaheen-t Switzerland (Speightstown) itthon tartotta.

a-japan-tarolas.pngNem csak, hogy más hazaiak nem tudtak beleszólni a fődíjak kiosztásába, de a Godolphin is en bloc arany nélkül maradt, hiába indított Charlie Appleby, Andre Fabre és Saeed bin Suroor is lovat, és hiába szerepelt Appleby háromszor is dobogón.

Az Emirátusok szezonja ezzel véget ért, hamarosan az ausztrál és európai versenyterekről jelentkezünk.

Képek: America's Best Racing, Racing Post, Dubai Media Office twitter

süti beállítások módosítása