Érdekességek a 2022-es katari VB-ről

A futballvilág egyik szeme sír, a másik nevet.

qatar-stadium.jpg

A világ legdrágább sporteseményének tartott Katari VB-re mostanáig hozzávetőlegesen 220 milliárd dollárt költöttek el (68 ezer milliárd ft), amivel már önmagában egyedülállónak számít. Több szempontból is különleges eseménnyel van dolgunk, hiszen amellett, hogy rendkívül komolyan veszi a rendező ország a felelősségét, mégis vannak részei, amelyek érdekesen alakulnak.

A nyitóképen a Loszaíli Nemzeti Stadion látványterve látható, amelyet (több másik létesítménnyel egytütt) kifejezetten a 2022-es Labdarúgó-világbajnokságra építenek. A legtöbb meccsnek a döntővel együtt ez az épület fog otthont adni. Mivel az egész rendezvényt a fenntarthatóság jegyében bonyolítják le, így a távlati terv az, hogy a későbbi kihasználatlanság miatt kisebbre átépítik, helyén iskolákat, boltokat, kórházakat hoznak létre. Végre egy olyan ötlet, amellyel hatékonyabbá válhat a világversenyek rendezése, bravó!

Valamilyen szinten negatívum azonban, hogy nem a nyár folyamán, hanem télen, november 21. és december 18. között kerül megrendezésre az ottani időjárás miatt, így sajnos le kell mondanunk a kiülős közös szurkolásról a nyári forróságban, hideg sörrel a kezünkben. De nem ez lesz a legnagyobb csalódás.

Olaszország ugyanis nem jutott ki. A történelem során ez a negyedik alkalom, amikor az EB címvédő nélkül rendeznek világbajnokságot, és szintén a negyedik, hogy az olasz válogatott nem kvalifikálja magát (az előző éppen 4 éve volt). Ráadásul Észak-Macedónia búcsúztatta őket, akiket pedig a portugálok győztek le. A nagyágyúk közül Svédországnak sem kell kiutaznia, ugyanis a lengyelek 2-0-ra iskolázták le a csapatot.

Sokan elátkozottként emlegetik az eseményt, hiszen nehéz időket él meg a társadalom. Reméljük azonban, hogy ez a legtöbb csalódás, ami a futballrajongókat érheti és egy izgalmas tornának nézünk elébe.

Fotó: omallqura

süti beállítások módosítása