Az album a TOP 500-ban, Ő a TOP 10-ben

Mai születésnaposunk egy igazi világsztár, aki sok-sok versenyben volt a mi favoritunk.

zenyatta-racehorse-facts-800x445.jpg

Zenyatta (Street Cry – Vertigineux) 2004. április elsején (bolondok napján) született. A Maverick Production Limited által tenyésztett kanca az egy évvel későbbi keenlandi árverésen 60 ezer dollárért kerül új tulajdonosaihoz, az Amerikában nem ismeretlen Jerry Mosshoz és feleségéhez Annhez. Jerry Moss ugyanis az A&M Records egyik feje. A lemezkiadó vállalatot 1961-ben alapította és Herb Alperttel, Carnival Records néven, amit – miután ilyen néven már létezett egy társaság – 1962-ben A&M-re változtattak. Ez a lemezkiadó adta ki, 1980-ban The Police – Zenyatta Mondatta című nagylemezét, ami mind a szakma, mind pedig a közönség részéről nagyszerű fogadtatásban részesült. A Rolling Stone Magazin minden idők 500 legnagyszerűbb albuma közé választotta a bakelitet. Innen kapta nevét Zenyatta.

A tulajdonosok a reményteli csikót John Shirreffs-hez adták idomításba. Kétévesen a kanca nem áll starthoz és a legnagyobb versenyeket kihagyta hároméves korában is.

Bemutatkozására (2007. november 22-én) 1400 méterre győzött egy nyeretlen kancák számára kiírt futamban. 13 kancaversenyben aratott győzelem után a menedzsment meghozta a döntést. A mester indulónak adta idomítottját, az 5 millió dolláros a Breeders’ Cup Classicba. A startnál a nagyágyúk egész sora.

Mének is.

Először futott tehát a legjobbak ellen. Mike Smith a mezőny végén tartotta lovát. Hosszak özönével követték a vezetőket. A célegyenesbe fordulva azonban a páros utat talál, és az őrjöngő tömeg olyat látott, mint addig soha. Zeny új sebességfokozatba kapcsolt, és a világ legnagyobb telivérei közé szárnyalt.

Személyében először nyerte meg egy kanca a Classic (a világ egyik legfontosabb galopp)futamát. Síró emberek ezrei a lelátókon. Magasban a Zenyatta poszterek, zászlók és egyéb emléktárgyak. Alig több mint két perc alatt a csodakanca történelmet írt.

Pár héttel később újabb rangos elismerés. Az Oak Tree fesztivál szervezői bejelentették, hogy a róla nevezik el egy futamukat. Időközben DVD film jelent meg róla (Zenyatta – A Living Legend) és a hozzá kapcsolódó ajándéktárgyak fogyása ipari méreteket öltött.

Hazájában az egyik év végi szavazáson Serena Williams mögött az év második legjobb női sportolója. Szupersztárokat (embereket!!!!) utasított maga mögé. Ugye  csúcson kell abbahagyni? Vele is egy tervezték. Mind a tizennégy versenyét megnyerte, keresett  5,474,580 dollárt, vártak rá a  boldog nyugdíjas évek.

Olyan (Grade 1-et nyert) riválisok nézték a célban a hátsóját, mint pl. Gio Ponti, Twice Over, Summer Bird, Colonel John, Rip Van Winkle, Einstein, Ginger Punch, Hystericalady, Life Is Sweet vagy éppen Mine That Bird. Mindannyian a sportág nagyágyúi és a legtöbben mének.

Személyében nem egyszerűen egy ló vonult vissza, hanem egy legenda.

Sok ragyogó telivér szaladgál a világ lóversenypályáin, de hozzá fogható nagyszerű kancával ritkán találkozunk. Különösen fájdalmas, hogy nem jöhetett létre a milliók által várt összecsapás a másik csodakanca, Rachel Alexandra ellen.

December 26-án még utoljára felvezették a Santa Anita Parkban, majd a reményteli boldog évek vártak rá a ménesben. Illetve akkor így gondoltuk. A hisztéria ugyanis nem csillapodott. Naponta mutattak a híradások síró rajongókat, akik szinte pályára követelték kedvencüket. Nem voltak hajlandóak elfogadni, nem tartották tiszteletben  a tulajdonosok döntését, hogy a kanca visszavonult.

A Moss házaspár nem tehetett mást és a rajongói nyomásnak engedve, újra versenypályára állította a csodakancát. Megpróbálták végrehajtani azt a tettet, ami eddig csak Tiznow-nak sikerült. Nevezetesen két egymást követő évben megnyerni a BC Classic futamát. Nem sikerült.

Utolsó versenyében szenvedte el pályafutása egyetlen vereségét. Ez aztán a katarzis, ugye?

Beszédesek azonban Alex Waldrop-nak (National Thoroughbred Racing Association elnök) szavai: “Kétség kívül Zenyatta volt ez egyik legemlékezetesebb versenyló a történelemben. Ő rajongók millióit nyerte meg sportágunknak, és ezért nagy köszönettel tartozunk, a Moss házaspárnak, John Shirreffs-nek, Mike Smith-nek, de elsősorban Zenyattának ezért és a felejthetetlen karrierért”.

Mi pedig őt ünnepeljük születésnapján. Isten éltessen!

Képek: horseyhooves.com, Sarah Andrew

süti beállítások módosítása