Kaliforniai meglepetés

Egy hónap van hátra a Kentucky Derby-ig – ami top előfutamokat jelent a naptárban.

taiba.jpg

Ahogy azt a múlt heti Florida és Arkansas Derby kapcsán már leírtuk, nyakunkon a Kentucky Derby, így szerte az államokban elrajtolnak a “rózsák futamának” legfontosabb előkészítői. A hosszas elemzést ezúttal kihagynák, a lényeg azonban a következő: aki itt nyer, annak biztos helye lesz május első szombatján Churchill Downs-ban.

Ugyan nem ez volt az egyetlen rendezvény a hétvégén, ahol pontokat lehetett gyűjteni, de talán a legszínvonalasabb. És mekkora fordulatokat tartogatott a végjáték kellős közepén!

Összesen öt Group besorolású futam került kiírásra. Mindbe természetesen nem megyünk bele, de a “csak” Gr2-es Santa Anita Oaks-ról azonban mindenképp érdemes szót ejteni. A favorit Adere Manort a befutóban Desert Dawn hívta párbajra, majd hatalmas csatározás után mindenki meglepetésére nyakhosszal borsot is tört az orra alá.

Ha lehetünk egy kicsit közhelyesek, “jobb későn, mint soha”. Cupid lánya augusztusban vesztette el nyeretlenségét, azóta pedig a pontgyűjtő felkészítők állandó tagja, egészen eddig azonban csak maximum harmadik helyig jutott. Philip D’Amato tréner úr kétségkívül nem bánja, hogy ettől fogva változik a terv a közeljövőre nézve.

Az igazi bombameglepetést ugyanakkor a főfutam, a királykategóriás Santa Anita Derby tartogatta. Taiba mindössze egy hónapja debütált, második próbálkozására pedig a nyugati part legjobbjait hagyta állva. A tavalyi győzelmétől megfosztott Amr Zedan egy csapásra kapott egy második esélyt, hogy Gun Runner fiával kijavíthassa a 2021-es Kentucky Derby-botrányt. (A győztes Medina Spirit doppingtesztje pozitív lett, így hosszas eljárás után februárban végül diszkvalifikálták.)

“Nem siettem. Úgy éreztem, a többiek elvégezték helyettem a piszkos munkát és épp jól jött ki” – nyilatkozta a nyerő lovas, a veterán szupersztár, Mike Smith a brutális kezdeti iramra utalva.

Míg Tim Yakteen idomítottja és csapata ünnepel, addig ellenfelei változó szájízzel mennek haza a versenyről. Az elsöprő, 15 hosszas győzelem után érkező Messiernek ezúttal fejet kellett hajtania, ugyanakkor második helyezése még így is kielégítő és a győzteshez hasonlóan helye lehet Kentucky-ban. Forbidden Kingdom csalódást keltő utolsó helye ugyanakkor felveti a kérdést: talán korábbi remek eredményei ellenére mégsem érdemes keletre szállítani?

Hogy egy kicsit ki is tekintsünk: a Wood Memorial-t nagy küzdelemben Mo Donegal (Uncle Mo) nyerte New Yorkban, míg a kentucky-i Blue Grass Stakes trófeája Zandon (Upstart) zsebében landol, mindketten 100 ponttal gazdagodnak.

Képek: @BruinLisa Twitter

süti beállítások módosítása