Magyar nagydíjak – Káposztásmegyeri díj

Holnap futják az év első kiemelt versenyét a Kincsem Parkban.

absolon-farago-800x445-1.jpg

A lóversenyzés szerelmesei számára olyannyira várt futam, hiszen az utóbbi évtizedekben, rendre ez a szezon első nagydíja.

A legjobbaknak így itt értelemszerűen már koraiságot kell bizonyítaniuk és sebesség híján sem szabad lenniük, hiszen az 1400 méteres táv, az igencsak a „senki földje” a lóversenyzésben. A klasszis milerek inkább 1600-1800 méteren próbálkoznak (főleg Magyarországon, hogy a mérföldes Batthyány-Hunyady Díj után nem sokkal, a kétszázzal hosszabbra kiírt Millenniumi díjat is begyűjtsék vagy abban minél jobban szerepeljenek). A sprinterek számára viszont már kicsit hosszú a 7 furlong, vélhetően ezért is mindösszesen két darab (Káposztásmegyeri illetve a Budapesti Díj) szerepel a kiemelt nagydíjaink között. (A Szent László díj nem számít ide, hiszen az kizárólag a kétévesek megmérettetése.)

1947-től lapozzuk fel a krónikáinkat, így jegyezzük fel, hogy a II. Világháború utáni első győztes Mario volt, nyergében Schejbal Józseffel.

Mestere az a Balogh János volt, aki 2019-ig az egyetlen személyisége volt lóversenyzésünknek, aki általa idomított lóval nyert derbyt, mint zsoké.

Egészen 2019-ig senki sem tudta ezt megismételni, de ekkor Stanislav Georgievnek sikerült ez a bravúr.

A mester 1950-ben és 51-ben is visszavezethetett nyerőt, de három sikerrel nem lehet beférni a TOP trénerek társaságába, de erről majd kicsit később.

Az első duplázásra 1962-ig kellett várni, amikor is a nyitóképen látható páros, Absolon és Faragó Sándor címet védtek. A második győzelemnél a mester, Pallag József négy éven belül már a harmadik címét nyerte. 1970-71-ben ismét duplázás. Akkor Keszthelyi István idomítottja Avance a nyerő, előbb Krusnyiczky Mártonnal majd Parádi Istvánnal.

1986-tól Batthyány-Hunyady díjnak nevezték a versenyt, mert a ma így ismert kiadás, akkoriban még Munka Ünnepe díj néven futott. 1991-től aztán ismételten Káposztásmegyeri díj a neve. Gunner után kétszer a csodálatos Ryan’s Gift a győztes (Kállai Pállal), majd az új évezredben két Ribárszki idomítás, Gekko és Makaam is címet tudott védeni, ahogyan Városbíró is.

A 2008-as bajnokok: Városbíró és Lukas Kasal

A II. Világháborút követő statisztikában Varga Zoltán 6 győzelemmel a csúcstartó zsoké. Mögötte egyel lemaradva Kállai Pál. Az idomároknál hármas holtverseny az élen. Aperianov Zakariás, Kedvesi József és Ribárszki Sándor egyaránt 5-5 győztest vezethetett vissza az évek folyamán. A versenyrekordot a képen látható csodás sprinter tartja 1:22.2-vel.

11 olyan telivért találunk ezen időszakban, akik az őszi, szintén 1400 méteres Budapesti díjat is megnyerték.

Ők Bakony, Azucena, Riverside, Ryan’s Gift, Városbíró, Steady As A Rock, Makaam, Silent Blessing, Zwegat, Báthory. Akik figyelmesen olvasták észrevették, hogy ez csak 10 név. Igen.

Midway 1987-ben és 88-ban mindkettő futamot megnyerte.

Bámulatos.

Házi László idomítottjának bravúrját, nevezetesen, hogy két futamban is címet véd ugyanazon évben, nagyon kevés telivér tudta bemutatni a 194 év alatt. Nem páratlan tett, hiszen nem kell sokat visszalapozzunk, hogy lássuk Steady As A Rocknak is sikerült ez, 2008-2009-ben „a Batthyány-Hunyady & Millenniumi” duplájával, de ennek ellenére ez egy meglehetősen szűk körű társaság.

Örömteli, hogy 2016 óta három hölgytréner is visszavezethette nyerő lovát.

2021-ben valami őrült ötlet folytán kizárták a  futamból a hároméveseket, de idén már ismét indulhatnak ők is, igaz idén nem lesz hároméves a startgépben.

Az utolsó 20 év bajnokai:

kp-dij-1024x618.jpg

Horváth József szavait kiegészítette Sereg András

süti beállítások módosítása