A következő generáció

A japánok világszintű és most már folyamatos tarolása mindenki előtt ismert a galoppsportban.

220410a-800x445.jpg

Hogy csak a legutóbbi világtalálkozókat vegyük figyelembe, ötöt nyertek Dubaiban, négyet Szaúd-Arábiában és két-két győzelmet arattak lovaik a Hong Kong International, valamint a Breeders’ Cup versenyeiben is.

Kiváló kollégánk, Vonczem Gabriella egy nagy cikkben boncolgatta a felkelő nap országa elsöprő sikereinek titkát, ami már a professzionális tenyésztéssel, sőt a kiválasztással kezdődik.

Éppen ezért fontos számunkra figyelemmel kísérni már a feltörekvő generációt is, hogy időben ismerjük meg a nemzetközi potentátlakat. Április 10-én a legjobb talpon lévő kancákat szólították startgépbe az ott Oka Sho névre hallgató 1000 Guineas-ben, míg húsvétvasárnap a mének vetélkedtek Satsuki Sho-ban, azaz a 2000 Guineas-ben. (Természetesen Japánban sincsenek kizárva a kancák a 2000 Guines-ből, de meglehetősen ritkán láthatunk közülük a startgépben.)

A két futamban összesen 34 ígéretes tehetséget láthattunk, ami már önmagában is döbbenetesen magas szám. A két európai top nemzet, azaz Anglia és Franciaország két-két futamában vélhetően összesen nem fogunk ennyi indulót látni.

Hatalmas versenyt hozott a kancák összecsapása, hiszen a nézők mindig imádják látni azt, ha a csapat szinte egyszerre robban a célba.

A japán szakemberek szakmai felkészültségét dicséri, hogy az első tíz helyen nyakhossz volt a legnagyobb különbség, míg az első kettő között orrhossz döntött.

Éppen eléggé beszédes a nyitóképünk. A győzelmet Mizuki Takayanagi idomítottja Stars on Earth szerezte meg a díjról éppen csak elmaradó Water Navillera előtt.

A győzelem is a tudatos tenyésztés eredménye, hiszen a kanca papája ugyan japán (Duramente), de az anyai nagyapja az amerikai Smart Strike, aki többek között a bajnok Curlin apja.

A koronavírus protokoll miatt csak 8.530-an láthatták a 82. kiadást a helyszínen, de a fogadási forgalom ennek ellenére ¥ 28,814,644,800, azaz hozzávetőleg 79 milliárd forint volt! Ez a döbbenetes összeg kizárólag az aznapi, Hanshin Racecourse 11 futamára elhelyezett téteket tartalmazza.

Húsvétvasárnap Nakyamában ismét egy amerikai sztármén neve merült fel, amikor is Geoglyph megnyerte a 2000 Guineast. Egyrészről önmagának és papájának, Drefong-nak szállította az első Gr1-es győzelmét, másrészről viszont az apai nagyapa nem más, mint az olasz építészről elnevezett Gio Ponti, aki 2009-ben és 2010-ben az Államok legjobb gyepen futó lova volt.

Itt fontos leszögezni, hogy az európai versenyüzemektől eltérően itt 1600 helyett 2000 méter a táv, azaz a lefutási idők összehasonlítására nincs lehetőség, és ami nem is igazán vezetne eredményre, hiszen a két futamot, két, egymástól több mint 500 kilométerre fekvő pályán futották le.

A klasszikus futamok május 22-én a Japán Kancadíjjal (Yushun Himba) folytatódnak, majd május 29-én jön a háromévesek legfontosabb erőpróbája a Derby (Tokyo Yushun).

Kép: Japan Racing 

süti beállítások módosítása