28 szívdobbanás

Manapság evidenciának számít, hogy a futás hosszabb távjain a fekete-afrikaiak dominálnak, elsősorban a kenyaiak és az etiópok. 

samson_kimobwa.jpg

Fél évszázaddal ezelőtt ez még korántsem volt így, férfi 10 000 méteren például egészen a hetvenes évek második feléig csak európaiak és az ausztrál Ron Clark neve szerepelt a világcsúcstartók listáján.

Az első afrikai rekorder ezen a távon Samson Kimobwa volt, aki 1977. június 30-án egy hűvös-esős versenyen, Helsinkiben döntötte meg a brit David Bedford világcsúcsát, 27:30,5 (gépi méréssel: 27:30:47) alatt ért célba.

Ezzel mintha jelet is adott volna az afrikaiaknak, Kimobwa óta ebben a számban tizennégyszer faragtak a világ legjobb eredményén, ebből tizenkétszer afrikaiak, öt kenyai és egy marokkói egy-egy, két etióp pedig három, illetve két alkalommal. Legutóbb 2020-ban az ugandai Joshua Cheptegei.

De vissza Kimobwához! Hiába volt úttörő ebben a „műfajban”, soha nem tartották igazán korszakos atlétának. Talán azért sem, mert a a következő évben már egy másik kenyaitól volt hangos a világsajtó: Henry Rono (róla máskor többet, sokkal többet írok majd) tehetségének sugárzása nem csak honfitársát, de az egész világ atlétikáját árnyékba borította.

Kimobwáról akkoriban megjelent valamelyik magyar lapban egy írás – „előttem” van a cikk, de sajnos bemutatni nem tudom, arra sem emlékszem, anno hol olvastam – az alábbi címmel: „Az ember, akinek a mellkasában egy jegesmedve szíve dobog”. Bevallom, nem sikerült utánanéznem, mennyit ver egy jegesmedve szíve percenként, de a mi Samson barátunknak a nyugalmi pulzusa még a hosszútávfutók között is extrém alacsonynak számított, percenként mindössze 28-at dobbant a szíve (ez egy kicsit izgatott elefánténak felel meg…)

Hősünk tündöklése futóként nem volt hosszú, és sajnos az élete sem. Visszavonulása után tanárként és edzőként dolgozott, legjelesebb tanítványa a kétszeres 5000-es világbajnok (1993, 1995) Ismael Kirui.

Kimobwát 2013. január 15-én gyomorpanaszokkal egy nairobi kórházba szállították. Másnap meghalt, 57 évesen állt meg a szíve.

Az a híres jegesmedveszív…

Nyitókép: paulmerca.blogspot.com

süti beállítások módosítása