Fegyveres rabló golyója ölte meg a hermafroditát

Stella Walshot 1980. december 4-én egy clevelandi áruház parkolójában lőtték le.

stella_walsh.jpg

Az 1932-es olimpia női 100 méteres síkfutóbajnokáról a boncolásnál derült ki, hogy férfi nemi szervei és nemi hormonjai is voltak.

Stella Walsh 1911-ben, a lengyelországi (ma már ukrajnai) Wierzchowniában született, szülei két évvel később kivándoroltak Amerikába. Többször folyamodott állampolgárságért, de erre csak akkor kapott esélyt, amikor atlétaként már nemzetközi szintű eredményeket ért el. Ekkor viszont a lengyel nagykövet közbenjárására mégis inkább szülőhazája színeit választotta, s eredeti nevén (csak sportolóként használta), Stanislawa Walasiewiczként versenyzett.

Az 1932-es Los Angeles-i olimpián úgy nyert aranyat, hogy az előfutamban, a középdöntőben és a döntőben is beállította a 11,9 másodperces világcsúcsot.

Az 1932-es 100-as döntő érmesei. Balra a győztes Walasiewicz, középen az ezüstérmes kanadai Hilda Strike, jobbra a bronzérmes amerikai Wilhelmina von Bremen.

71476_164803637517548_2651775674646976500_n.jpg

Majd még rajthoz állt diszkoszvetésben is (meglehetősen ritka párosítás, a sprinterek gátazni és távolugrani szoktak, diszkoszvetésben a súlylökők vendégszerepelnek inkább), ahol a hatodik helyen végzett. Négy évvel később, Berlinben nem tudta megvédeni a címét, „csak” ezüstérmet szerzett, de 1951-ig (!!) tartó pályafutása során még sok nagyszerű sikert ért el, az 1938-as bécsi Európa-bajnokságon például győzött 100 és 200 méteren, második lett a sprintváltóval és távolugrásban.

Közben 1947-ben végre megkapta az amerikai állampolgárságot, s még ugyanebben az évben hozzáment egy Neil Olson nevű középszerű bokszolóhoz. Ugyan a házasság igen rövid életű volt, asszonynevét – Stella Walsh Olson – élete végéig megtartotta.

A végzetes napon, 1980. december 4-én egyébként nem ő volt a célpont, rosszkor volt rossz helyen, egy fegyveres rablás során kialakult tűzharcban véletlenül lőtték le. Mivel ilyen esetben kötelező a törvényszéki boncolás, ezt elvégezték, és ekkor derült ki, hogy interszexuális.

Az már csak a sors különös fintora, hogy egy lengyel újságíró a harmincas évek derekán éppen Walasiewicz berlini legyőzőjét, Helen Stephenst gyanúsította meg azzal, hogy talán nem is nő.

Regényes életéről, tragikus haláláról 2014-ben Stella Walsh címmel mozifilm is készült.

Nyitóképwww.kickstarter.com 

süti beállítások módosítása