Nem számít a vereség …főleg így

Parádés versenyek a Champions Day-en.

gs.jpg

Golden Sixty győzelmi sorozata ugyan 16-nál véget ért tavaly decemberben, de tegnapi sikerével mégis ő a hongkongi lóversenyzés történetének leggazdagabb és talán legfeledhetetlenebb lova.

Április negyedik hétvégéjén ünnepi programra, a Bajnokok Napjára várta a 85 ezer férőhelyes hongkongi Sha Tin Racecourse a sportág legjobbjait. Sajnos csak a lovakat és a résztvevőket, ugyanis a pandémia miatt még mindig nem lehettek jelen nézők a lelátón. Winfried Engelbrecht-Bresges vezérigazgató blogbejegyzésében arról írt, hogy nagy örömmel tölti el őket, hogy legalább a lovak tulajdonosai visszatérhettek, hiszen január 12. óta már számukra is tilos volt a belépés. Egészen eddig. Annak ellenére, hogy jó ideje zártkapusan működik a hongkongi lóversenyzés, a bevételek 11,5%-al nőttek, így a 2022/23-as szezonban 1,62 milliárd HK dollárra nő a futtatásra csábító nyereményalap, ami hozzávetőleg 71 milliárd forintot jelent.

Három királykategóriás futamra került sor a délelőttön. Elsőként a sprinterek vetélkedtek 1200 méteren a Chairman’s Sprint Prize-ban, majd a napot a QEII Cup (2000 méter) zárta pár nappal Őfelsége (hivatalos) születésnapja után.  Előbbit címét megvédve az ausztrál tenyésztésű Wellington (All Too Hard) nyerte francia lovasával, Alexis Badel-lel, míg a kupában Romantic Warrior  favoritként aratott magabiztos győzelmet. Acclamation (herélt) fia számára megvan a “Derby-QEII Cup dupla.”

Russian Emperor futása érdekes számunkra. Ő szakította meg Golden Sixty nagy sorozatát, de a tegnapi nap hőse három héttel ezelőtt vissza is vágott a fájdalmas fiaskóért. Hogy emiatt döntött úgy a menedzsment, hogy elkerülik a halhatatlanságba vágtázót, vagy esetleg a 2000 méteres távot vélték jobbnak, nem tudjuk, de a Galileo ivadék vasárnap csak ötödikként ért célba.

A versenynap ötödik futamában Zac Purton pályafutása mérföldkőhöz érkezett.

A két futam között érkezett a király színre lépése, akit nemes egyszerűséggel a világ legjobb versenylovaként említett a speaker. Golden Sixty (Medaglia d’Oro) legszebb napjaira emlékeztetően futott és megvédte címét a Champions Mile-ban.  Az ő esetében nyer igazolást az, hogy mit sem számít a veretlenség. Az legtöbbször csak a média szenzációja. Az idei esztendőben kétszer is kikapott már (második és harmadik), de most mégis “róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó”…Lukács Laci után szabadon. A két veresége miatt ő rosszabb ló lett?  Inkább történelemíró. Lovasa, Vincent Ho zsinórban harmadjára nyerte ez a futamot.

Ez volt tehát a Bajnokok Napja. A nagy fináléra május 22-én kerül sor, az idény utolsó Gr1-es futamával.

Nyitókép: HKJC Twitter

süti beállítások módosítása