Guineas esélyek - a jövő reménységei

Nyakunkon a brit szezon patinás megnyitója.

42251-large.jpeg

Persze nem hivatalosan, hiszen már jónéhány hete rendeznek futamokat szerte a szigeteken. Az első igazán nagy attrakció azonban csak most következik: Newmarket az év első klasszikusainak nyitja meg kapuit. A Derby-re készülő háromévesek először szombaton vetélkednek mérföldön a mindkét nem számára nyitott 2000 Guineas-ben, majd vasárnap kizárólag a kancák mérik össze erejüket az azonos feltételeken kiírt, de nekik fenntartott 1000 Guineas-ben.

Mivel még csak most indul be a szezon, nehéz hatékonyan bejósolni, ki milyen esélynek tekinthető egy ilyen patinás összecsapáson. Az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy innentől kezdenek kiemelkedni az évjárat legjobbjai - mi pedig szeretjük eddigi teljesítményeik alapján elképzelni, kik lesznek az év szupersztárjai.

Mivel először a 2000 Guineas kerül lefutásra, mi is azzal kezdenénk, utána pedig következzenek szigorúan a kancák.

99222-large.jpeg

Native Trail (Oasis Dream)

Nehéz lenne mást megnevezni a szezon egyik legnagyobb reménységét. Charlie Appleby protezsáltja kétévesen minden versenyét megnyerte, köztük két királykategóriás összecsapást is (Vincent O'Brien National Stakes és Dewhurst Stakes), így az is keveseket ért meglepetésként, hogy a Cartier Awardson az Év Kétéves Ménjévé koronázták. Idei szezonját szintén magabiztos győzelemmel kezdte a Gr3-as Craven Stakes-ben.

Perfect Power (Ardad)

Native Trail-lel szemben Richard Fahey idomítottjának ugyan nem hibátlan a mérlege, de hasonlóan színvonalas győzelmeket tud felmutatni. Kétévesen egy Gr2 és Gr1 trófea, abból egyet ráadásul a csatorna túloldalán, a francia Prix Morny-ban, míg eggyel utána "otthon" a Middle Park Stakes-ben diadalmaskodott. Szintén nem zölden érkezik a Guineas-be, ő is sikerrel debütált idén a Greenham Stakes-ben.

Luxembourg (Camelot)

Aidan O'Briennek mostanában nem megy olyan jól a szekér, mint öt éve, mikor lovai világszerte sorra nyerték a kiemelt futamokat, brit klasszikus azonban nem történhet meg az ő beleszólása nélkül. Jelenlegi favoritja idén még ugyan nem futott, és tavaly is mindössze háromszor, de ez is három magabiztos győzelmet jelent, utoljára a topkategóriás Trophy Stakes-ben.

Mivel még a kancák is sorukra várnak, ennél több aspiránsnak egyelőre nem szentelnénk saját bekezdést a 2000 Guineas-ben, de a teljesség igényén azért megemlítünk még néhány nevet, akikre érdemes lesz figyelni: Point Lonsdale, Coroebus, Bayside Boy és Dubawi Legend.

Most pedig következzen a 1000 Guineas!

105276-large.jpeg

Tenebrism (Caravaggio)

A top favorit Inspiral kiesésével Aidan O'Brien szó szerint fekete lova lépett elő a fogadók kedvencévé. A sötétpej kanca mindössze kétszer futott eddig: egy nyeretlen versenyben tavaly márciusban, majd megnyerte a Cheveley Park Stakes-t szeptemberben. Azt már bizonyította, egy hosszabb kihagyás neki nem akadály a sikerhez, így kíváncsian várjuk, ismét fel tud-e érni a belé vetett reményekhez.

Homeless Songs (Frankel)

Ő épp ellenkezőleg jutott ide; Homeless Songs kétévesen mindössze egy nyeretlen futamban bizonyult a leggyorsabbnak, nagyobb kategóriákban pedig csak 5., illetve 6. helyig jutott. Idei szezonját ugyanakkor rögtön egy Gr3-kupával kezdte, mikor hazaért a 1000 Guineas Trial Stakes-en, ami automatikusan a Guineas fő várományosai közé emeli.

Discoveries (Mastercraftsman)

A pej kanca Inspiralhöz hasonló problémák elé néz. Tavaly kétszer is felállhatott a dobogó legfelső fokára, ugyanakkor utoljára szeptemberben lépett pályára - igaz, akkor elhódította a Gr1-es Moyglare Stud Stakes fődíját.

A 2000 Guineas-hez hasonlóan ide is felsorolnánk pár "vígaszdíjast": Malavath, Zellie és Tuesday sem az esélytelenek nyugalmával érkezik Newmarketbe.

Start mindkét futamban (szombaton és vasárnap) magyar idő szerint 16:40-kor.

Képek: Racing Post

süti beállítások módosítása