Ötezer kilométerre váltott az 5000 méteres Európa-bajnok

Bruce Tulloh története.

tulloh1.jpeg

Ugyan Eb-t is nyert, mégsem ez tette igazán híressé. Sokkal inkább az, hogy többnyire mezítláb futott a versenyeken. Meg még inkább arról, hogy visszavonulása után gondolt egy nagyot, s ezerszeresre emelte a távot. Következzen Bruce Tulloh története!

Az 1935-ben született angol Michael Bruce Swinton Tulloh húszévesen tért haza Hongkongból, ahol hivatásos katonaként szolgálta a brit koronát, s akkor kezdett el csak komolyan edzeni. Ennek viszonylag hamar meg is lett az eredménye, már 1959-ben országos bajnok lett 3 mérföldön, majd ugyanezen a távon a következő évben nemzeti rekordot is felállított. Viszont az ennél csak kicsit hosszabb számban, 5000 méteren már az előfutamban kiesett az 1960-as római olimpián.

Aztán 1962-ben, talán kicsit váratlanul, 5000 méteren Európa legjobbja lett a belgrádi kontinensviadalon. A következő két évben megint három mérföldön villogott, utána pedig hosszabb távra váltott: 1966-ban 27:23.28-cal brit csúcsot futott hat mérföldön, majd ugyanebben az évben a budapesti Eb-n 10 000 méteren hatodik lett abban a versenyben, ahol a mi Mecser Lajosunké lett az ezüst.

Egy meglepően jó minőségű videó az Európa-bajnoki győzelméről, ott is mezítláb győzött. 0:45-től kell nézni a felvételt!

Az lehetne a szlogenje: nem a cipő teszi a futót.

Pályafutása befejezése után az agrárközgazdász végzettségű férfiú biológiatanárként és edzőként dolgozott – tanítványa volt többek között a jeles maratonista, Richard Nerurkar is. Szakíróként pedig cikkei jelentek meg a neves futólapban, a Runner’s Worldben.

Mindeközben gondolt egy nagyot, és 1969-ben egy „kis testmozgás” keretében 73 nap alatt 4627 kilométert megtéve keresztülfutott az Egyesült Államokon.

A mezítlábas futó  2018-ban ezen a napon, azaz április 28-án végleg itt hagyott minket.

Nyitókép: kimbia.net

süti beállítások módosítása