148. Kentucky Derby & Oaks

Ma és holnap vetélkednek az amerikai telivérek a szezon legfontosabb értékmérőjében.

kentuckyderbyroses.png

A Kentucky Derby nevét az is biztosan hallotta már, aki egyáltalán nem érdeklődik a lóverseny iránt. Nem véletlen: a "rózsák futama" közel 150 éves történelme során olyan jelentőséget szerzett és olyan központi szerepet tölt be, ami kevés versenyről - vagy egyáltalán sporteseményről - mondható el.

A múlt éveinek számtalan történetébe ezúttal nem mennénk bele, hiszen korábban már megtettük, ahogy azt sem fejtegetjük bekezdéseken keresztül, miért és mennyire kiemelkedő esemény is a Kentucky Derby & Oaks Weekend - még ha kétségkívül az is. Helyette a jelenre koncentrálunk: vessünk rá egy pillantást, kik a 148. felvonás legnagyobb várományosai!

Hölgyeké az elsőbbség, ezesetben gyakorlati értelemben is. Ma éjszaka magyar idő szerint 23:51-kor rajtol a Kentucky Oaks, így először bemutatjuk Önöknek a legesélyesebb kancákat.

nest.jpg

Nest (Curlin)

Todd Pletcher üdvöskéje egészen fantasztikus győzelmek után érkezik Churchill Downsba. Kétévesen is letette a bélyegét egy másodosztályú győzelemmel, idei két futása azonban valódi sikersztori. Februárban hat hosszal diadalmaskodott egy Listed besorolású, de kevésbé patinás összecsapáson, majd a hatalmas előnyt még tetőzte a Gr1-es Ashland Stakes-ben, ahol 8 1/4 hosszal gyakorlatilag állva hagyta a jóval patinásabb mezőnyt. Ha így folytatja fejlődését, könnyen lehet, hogy ma éjjel sem talál legyőzőre.

Echo Zulu (Gun Runner)

2022 nagy betörése mellett 2021 királynője is szép reményekkel érkezik az Oaks-ra. Asmussen protezsáltja tavaly négy futásból hibátlan, ebből hármat királykategóriában, így nem sokakat ért meglepetésként, hogy az Eclipse Awardson őt koronázták az Év Kétéves Kancájává. Idei egyetlen futásán, a Gr2-es Fair Grounds Oaks-on alaposan megizzasztották, így kicsit a sötétben tapogatózunk, ezúttal mire számyíthatunk a klasszistól.

Kathleen O. (Upstart)

Ismét egy veretlen kanca, igaz, ő csak mostanra lendült igazán formába. Novemberben debütált, azóta pedig fokozatosan lépked felfelé a nehézségi létrán, olyannyira, hogy legutóbbi két alkalommal már Gr2-kben ért haza - utoljára a Gulfstream Park Oaks-ban meglehetősen magabiztosan, ami a fő felkészítők egyike.

churchilldownstower.jpg

A kancák után szombaton - pontosabban magyar idő szerint már vasárnap - a Kentucky Derby a soros 0:57-kor. A "rózsák futama", "a sport legizgalmasabb két perce", a "verseny a halhatatlanságért" - és ehhez hasonló felmagasztaló, de nem téves becenevek tömkelege.

Zandon (Upstart)

Ahogy az időtlen közhely tartja, jobb későn, mint soha. Chad Brown feketéje egészen áprilisig csak korrekt helyezésekig jutott, amivel nem biztos, hogy helye lett volna a Churchill Downs-i startgépben. Mindez azonban egy csapásra megváltozott, mikor magabiztosan hazaért a Blue Grass Stakes-ben, olyannyira, hogy e sorok írása közben ő tekinthető a verseny top favoritjának.

zandon.jpg

Epicenter (Not This Time)

Asmussen másodfavoritja igazi nagy kérdőjel a versenyben. Hibátlan mérlegét csak egyetlen fejhosszas ezüstérem piszkolja be, valamint tisztességesen gyűjti a kisebb Group besorolású győzelmeket, utoljára a fő felkészítők közé sorolt Louisiana Derby-ben. Ellene szólhat ugyanakkor, hogy még sose futott Fair Grounds-on kívül, így gyakorlatilag lehetetlen összehasonlítani a többi régió legjobbjaival.

Messier (Empire Maker)

A ló, akitől tényleg nem tudjuk, mire számítsunk. Már kétévesen is tisztességesen gyűjtögette az első-második helyeket, az áttörést azonban egy lehengerlő, 15 hosszas győzelem jelentette a Gr3-as Robert B. Lewis Stakes-ben. Utoljára a patinás Santa Anita Derby-ben is helyt állt, ahol kizárólag Taiba előtt kellett fejet hajtania.

White Abarrio (Race Day)

Egy épp, hogy nem veretlen aspiráns, de azt az egy harmadik helyet akár el is felejthetjük. A Holy Bull-siker után szintén az utolsó, legnagyobb felkészítőkre ért fel csúcskategóriába, a Florida Derby-ben pedig nem is pazarolta el az esélyt, megváltotta a jegyét Kentuckyba.

Mo Donegal (Uncle Mo)

Pletcher top Derby-lovával nem is időzíthetett volna jobban. Két kisebb győzelem és egy harmadik hely White Abarrio mögött, majd szorosan, de elhódította a Wood Memorial trófeáját, ezzel az egyik legfontosabb felkészítő győzteseként érkezik a Derby-re.

Képek: Kentucky Derby, Past The Wire, Thoroughbred Daily News, America's Best Racing

süti beállítások módosítása