Cseh tarolás Pozsonyban

Avagy a pink az uralkodó szín Petržalka-ban.

dsc_8242.JPG

A lóversenyzés szerelmesei előtt köztudott, hogy a közép-európai régióban a cseh lóversenysport a legerősebb. Ezt újfent sikerült bizonyítaniuk május nyolcadikán a szlovák fővárosban, amikoris mind az 1000-, mind a 2000 Guineas első díját hazájukba csempészték.

Nívós versenynapot rendezett a sok-sok problémával rendelkező, nemrégiben vezetőváltáson átesett szlovák versenyüzem. A publikum is részese szeretett volna lenni a legjobb hároméves lovak első klasszikusainak, hiszen még a harmadik futam után is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt, így nem csak a tribünökön, de még a jártató körül is ki lehetett (volna) tenni a megtelt táblát.

dsc_6793.JPG

Bemelegítésként egy Línek Show-nak tapsolhatott a nagyérdemű, hiszen a korábban Magyarországon is zsokébajnoki címet szerzet kiváló idomárlovas dupla-duplát jegyzett, azaz két olyan lóval győzött, akit nem csak lovagolt, de ő készít a versenyekre.

Tizenegy gyönyörűen előkészített kancát vezettek a ringbe a 30. Jarná cena kobýl (Listed, 1700 méter) előtt.  Az előző futamban már megkezdett a cseh tarolás - amikor is 2400 méteren az első öt helyezett egyaránt tőlük érkezett - itt folytatódott, mert a 20 ezer euróval dotált szlovák 1000 Guineas-ben kettős sikert jegyeztek. Shabana (Jukebox Jury) győzött Lassca előtt. Ez a befutó látható a nyitóképen.

A 30. Veľká Jarná Cenában (20 e Eur, Listed, 1700 méter) folytatódott a diadalmenetük, hiszen itt nem kettős, hanem négyes sikert mutattak be. A kedves nevű Darling in Pink (Outstrip) előzte meg három „honfitársát” így rá került a győztesek takarója.

Mindkét nagydíj a csehekhez került tehát, mindkettőt Martin Laube zsoké és Luboš Urbánek mester jegyzi és mindkét győztes dressz (részben) pink színű volt.

Ha "Nemzetek Csatájaként" jellemeznénk a párharcot, 4:4 lett a napvégi állás a csehek és a szlovákok között, de a különbség óriási. Az utolsó futamban az osztrákok örülhettek, így nekik is jutott egy trófea.

A zsokék képzeletbeli versenyét a cseh Martin Laube nyerte a szlovák Línek előtt 3:2-re, ezért is mutatja itt Darling in Pink nyergében a hármast.

dsc_8501.JPG

Egy hónap múlva, június ötödikén is ott leszünk a régió legnagyobb lóversenyünnepén a 43. Turf-gálán.

Képek: Juhász Zsóka/Treatteling

süti beállítások módosítása