Napfogyatkozás

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel az NBA rájátszásában két mindent eldöntő, hetedik mérkőzést is játszottak. 

625_26.jpg

Némileg meglepő eredménnyekkel. 

Időrendben először a Milwaukee Bucks és a Boston Celtics csapott össze, ahol 3-2-es előnynél hazai pályán bár volt esélye lezárni a tavalyi bajnoknak a szériát, mégsem sikerült. A hetedik mérkőzést a bostoni TD Gardenben rendezték, ahol a két csapat óvatos, védekezésre épülő első félideje után a harmadik negyedre a Celtics tudott ritmust váltani. A Bucks vezérét, Giannis Antetokounmpót tökéletesen tudta limitálni a Celtics védekezése, a görög a harmadik játékrészben mindössze 3/9 sikeres dobást tudott elsüllyeszteni. A negyedik negyedben szintén folytatódott a Bucks vesszőfutása, Giannis ekkor csak 1/7 dobást értékesített, a különbség a két csapat között pedig már megközelítette a harminc pontot is. A hazaiaknál élete meccsét játszotta Grant Williams, aki a mérkőzést végül 27 ponttal és 8 bedobott triplával fejezte be, de kulcsszereplő volt Jayson Tatum is, aki 23 ponttal zárt és sokáig úgy tűnt, nem tud hárompontost hibázni.

A Milwaukee ezzel a tavalyi bajnoki elsősége után a második körben búcsúzott, nagyon csalódottak voltak Antetokounmpóék.

Viszont ha azt nézzük, hogy az egész Boston elleni szériát a második legjobb pontszerzőjük nélkül voltak kénytelenek lejátszani (Khris Middleton ugyanis sérült), a hét meccs kiharcolása ez ellen a csúcsformában lévő Celtics ellen nem kis teljesítmény. Ez ellen a Celtics ellen senki sem egyértelmű esélyesként lép pályára, fojtogató védekezésük már a brooklyni szupercsapatot Kevin Durantestül és Kyrie Irvingestül is kisöpörte...

A hajnali órákban egy másik win-or-go-home meccs került lejátszásra, a tavalyi döntős Phoenix Suns és a Dallas Mavericks között. A hazai pálya phoenixi győzelmet mondatott volna az emberrel, ez a mérkőzés azonban minden volt, csak nem az, amit előre elképzeltünk. A dallasiak szupersztárja, Luka Doncsics csúcsformában várta a mérkőzést, karrierjének rájátszás-átlaga Michael Jordanét közelíti. A mérkőzés kezdetén a Dallas akarata érvényesült, és ez később sem akart változni, sőt. Olyan érzése volt az embernek, hogy bárki aki Dallas mezt ölt az estén magára, mindenhonnan képes lenne betalálni - a Suns ellenben nagyon enerváltan és lélek nélkül játszott. Nem véletlen, hogy már a félidőre harminc(!) pontos különbséget tudtak kialakítani Doncsicsék, a Suns pedig két játékrész után 27(!!) dobott egységgel várhatta a folytatást.

A hazaiak három kulcsjátékosa, Chris Paul, Devin Booker és DeAndre Ayton összesen 9/27 dobást értékesített mezőnyből, hármójuk első mezőnykosara a harmadik negyed derekán született meg. Az, hogy a három legjobb játékos közül először valaki a harmadik negyedben talál be, soha nem látott mértékű mélységet jelent egy csapatnál. A legnagyobb különbség már 48 pont is volt a csapatok között, az előzetesen esélyesebb Phoenixet gyakorlatilag lemosta a pályáról ellenfele. A negyedik negyedben végül sikerült valamelyest "kozmetikázni" az eredményen, ebben a negyedben a Suns 40 pontot szerzett, mintha a mérkőzés eldőlésével a nyomasztó teher vállakról való leszállásával felszabadultabb játékot tudtak volna mutatni.

Végül a Dallas 33 pontos győzelmével 11 év után újra nyugati főcsoportdöntőt játszhat, a Suns pedig 2-0-ás és 3-2-es vezetése után egy óriási blamával búcsúzott az idei szezontól. A vendégeknél Luka Doncsics 35 pontig jutott, de nem volt egyedül a remeklésben: a padról beszálló Spencer Dinwiddie szintén elérte a harmincas határt. Az, hogy ez a két fickó mennyire húzta saját csapatát, egy érdekesség: a félidőben Doncsics éppen annyi ponttal állt, mint az egész Phoenix (27), Dinwiddie 20 egységnél tartott. Rajtuk kívül viszont a félidőben nemhogy a Dallasnál, de az egész mezőnyben senki nem tudta átlépni az öt pontot. A nagy kérdés pedig az, hogy mi lesz jövőre a Phoenix-szel: fel tudják-e dolgozni ezt a traumát, szétrobbantják-e a csapatot, Chris Paul meddig tervez játszani? Mert ilyen zord körülmények között soha egy csapat sem esett még ki hetedik meccsen, nemhogy a tavalyi döntős...

Az NBA rájátszása a konferenciadöntőkkel folytatódik, keleten a Boston-Miami, míg nyugaton a Dallas-Golden State párharcokkal.

Kép: a hoop/Twitter

süti beállítások módosítása