Epsom Oaks esélyesek

Közeleg az Epsom Derby & Oaks, úgyhogy ideje ránéznünk a mezőnyre.

snowfall.jpg

Ami Amerikában a Kentucky Derby, az Európában az Epsom Derby, illetve kancák számára Epsom Oaks. A háromévesek legfontosabb értékmérője, ami évszázados történelemre tekint vissza, és ahol már csak szerepelni is hatalmas megtiszteltetés, nyerni pedig egyet jelent a halhatatlansággal.

De nem azért vagyunk itt, hogy beharangozzuk a jövő hétvégét - azt majd megtesszük pénteken, a Derby-aspiránsok bemutatásával egybekötve. Ugyanakkor úgy gondoltuk, mégiscsak Európa egyik, ha nem a legnagyobb versenyhétvégéjéről van szó, így megérdemli, hogy ne sűrítsük be egyetlen cikkbe a két kiemelt klasszikust (valamint a szintén csúcskategóriás Coronation Cupot).

Hölgyeké az elsőbbség, különösen, hogy ők már pénteken megmérkőznek Epsom Downs legendás dombján, így ma vessünk egy pillantást az Epsom Oaks reménységeire!

Emily Upjohn (Sea The Stars)

Ha létezik tökéletes időzítés, a pej kanca kétségkívül ért hozzá - ahogy természetesen John és Thady Gosden is. Előbbi 2017-ben nagyon hasonlóan hódította el a fődíjat Enable-lel, aki később tizenegyszeres Group 1-győztes és kétszeres Év Lova lett. Azt persze nem állítjuk, hogy Emily Upjohn jövőjében is ekkora sikerekre számítunk, elvégre egy friss háromévesnek még egészen vakmerő lenne ilyesmit megjósolni, de megkérdőjelezhetetlen, hogy kiváló állapotban érkezik Epsomba.

109463-large.jpeg

Dettori legendás leugrása a Musidora Stakes után

Kétévesen csak egyetlen egyszer futott, azt is november végén, ahol sikerrel debütált egy nyeretlen-versenyben, majd idén úgy kezdett, mint aki rögtön kárpótolni akarja a kimaradt csikófutamokat: egy kisebb összecsapásban szabályosan állva hagyta a mezőnyt, majd ezt megismételte a már jóval patinásabb Musidora Stakes-ben is. Utóbbi ráadásul már 2100 méter, így a táv is mellette szól - meg sem lepődünk tehát rajta, hogy szó szerint minden szaklap és fogadóiroda őt favorizálja.

Nashwa (Frankel)

Másodiknak szintén egy Gosden idomítást említünk, aki tréningtársához nagyon hasonló eredmények után érkezik, igaz, kicsit kevésbé lehengerlő stílusban. Szintén csak tavaly év végén lépett először pályára - bár ő ott csak harmadik lett -, szintén egy fantasztikus kisebb győzelemmel nyitotta a szezont, majd szintén újra győzött eggyel magasabb szinten.

A Fillies' Trial Stakes ráadásul szintén közelít távban az Oaks-hoz, egészen pontosan 2000 méter, így Nashwa is bátran sorolható azokhoz a lovakhoz, akiknek csak azért nem ismerjük a nevét, mert az év eleji Guineas-felhajtás helyett már kezdetektől fogva az Oaks-ra készültek vele Gosdenék.

109939-large.jpeg

Concert Hall (Dubawi)

Ha már szóba került a Guineas vagy hosszabb távú Oaks-felkészítők dilemma, Aidan O'Brien kancájának mindkettőből jutott. És ami beszédesebb: mindkettőben helyt is állt. Először rövid fejhosszal diadalmaskosott a 2000 méteres Salsabil Stakes-en, majd visszavették mérföldre (1600 méter), ahol az Irish 1000 Guineas-ben odaért a dobogó legalsó fokára.

Rutintalannak sem nevezhető, hiszen már kétévesen is hatszor futott, közben több helyezést szerzett a legfelső szinten és egy aranyérmet Gr3-ban. Érdekesség, hogy pont tíz éve O'Brien épp Concert Hall anyja, Was győzelme révén emelhette magasba az Epsom Oaks kupáját - szép lenne, ha épp a tízéves évfordulón érne haza lánya.

Tuesday (Galileo)

Miután három indulónál beszéltünk a távbírásról, a negyediknél pont erről nem tudunk semmi biztosat mondani. Az persze hatalmas pro Tuesday neve mellett, hogy két ország 1000 Guineas-ében is dobogón végzett, ugyanakkor ha nem is kontra, de egy nagy kérdőjel, hogy nem futott még mérföldnél hosszabbra, Epsomban viszont dombon kell teljesíteni ennek másfélszeresét.

Hogy mindezt bírja-e szusszal, azt péntek délután meglátjuk, ugyanakkor távolról sem tartjuk kizártnak - különösen, hogy teljes testvére annak a Mindingnak, aki 2016-ban öt csúcskategóriás versenyt nyert meg a legkülönfélébb távokon 1600-tól egészen 2400-méterig, nem utolsó sorban az Oaks-ot is.

108896-large.jpeg

With The Moonlight (Frankel)

Furcsa is lenne egy kiemelt klasszikus indulóit bemutatni Godolphin-ló nélkül, különösen, hogy most még a szokásosnál is ígéretesebb a felhozatal Appleby kezei alatt. Noha ebben főleg a mének dominálnak, Frankel lánya azért gondoskodott róla, hogy az Oaks-ban se maradjanak sansz nélkül.

With The Moonlight kétévesen többször is szerepelt, de nem tudott kiemelkedni. Nem úgy idén: az Oaks top felkészítői közé sorolt, 2000 méteres Pretty Polly Stakes-ben jött, látott, győzött, egészen pontosan közel öt hosszal. Kétségkívül utolsó utáni lehetőségig kihasználta a "jobb későn, mint soha" elvét, viszont így egy fantasztikus győzelemről érkezik eddigi legnagyobb erőpróbájára.

Tranquil Lady (Australia)

Joseph O'Brien idei top Oaks-lovával is hasonló a helyzet. A sárga kanca debütálását kivéve korrekt, de felejthető eredményeket hozott, majd május elején négy hosszal nyerte a Gr3-as Blue Wind Stakes-t 2000 méteren, így Epsomba is remek kilátásokkal érkezik.

Ők azok, akikre legjobban érdemes lesz figyel az Epsom Oaks-ban. Ugyanakkor ahogy minden korai évjáratversenyen, itt is elmondjuk: bármi megtörténhet, és annak az ellentéte is. Épp ettől olyan izgalmasak ezek az összecsapások.

Az Epsom Derby & Oaks hétvége pontos menetrendjével pénteken érkezünk, amivel egybekötve a Derby indulóit is nagyító alá vesszük.

Képek: Horse & Hound, Racing Post

süti beállítások módosítása