Egy legenda emlékére

Jelen írásunk természetesen a két francia Group 1-es futamot lenne hivatott elmesélni, de nem mehetünk el az év talán legszomorúbb híre mellett, miszerint elhunyt Lester Piggott.

above.jpg

A Racing Postban Frankie Dettori emlékezik barátjára, de mind az öt kontinensről érkeznek a szívhez szóló üzenetek.  Lester Piggott sportágunk Schumachere, Phelpse vagy Puskás Öcsije, de egészen biztos, hogy az egyik legnagyobb hatású alakja. Nemzedékek nőttek fel, hogy az ő videóit, lovaglási technikáját nézték, elemezték, utánozták. Vas Józsefet is felhívtuk ma telefonon, aki szintén csodálta őt és egyszer megadatott számára, hogy ellene lovagolhatott Baden-Badenben.

A Guardian azt írta róla egy vele készült riportjának bevezetőjében:

“Lester egy olyan extravagáns zseni, aki majd fél évszázadon át uralta a brit lóversenyzést.”

Az egyetemes galoppsport egyik legfénylőbb csillaga 86 évet élt.

Nyugodj békében Long Fellow! Pár éve hosszú írásban meséltük el varázslatos életét, ami itt olvasható.

A világ elsőszámú galoppfutama előtt a franciák írtak ki két királykategóriás összecsapást Longchamp gyepére. Elsőként a hároméves kancák futamára, a Prix Saint-Alary-re (Gr1, 2000 méter) került sor, ahol ismét beigazolódott a tréner bölcs belátása. Sokáig dilemma volt ugyanis, hogy a nyitóképen látható Above The Curve-vel a kancadíjat Epsomban, vagy a 400 méterrel rövidebb longchampi futamot válasszák, de végül jól döntöttek. A félisten, Ryan Moore ugyanolyan zseniálisan lovagolta a kancát Joseph O’Briennek, mintha a papának tette volna.

American Pharoah lányával cél a Ribblesdale Stakes at Royal Ascoton. Ő egyébként az amerikai Hármas Korona-bajnok ötödik Gr1-et nyerő ivadéka.

Gyönyörű kanca, bár még mindig tanul. Az egyenletes tempó nem igazán jött be, és egy kicsit tétlen volt elöl, de ezen kívül mindig azt csinálta amit kellett.” – mondta Moore.

Az idősebb lovak versenyében, a Prix d’Ispahan-ban is kancagyőzelem született. A futamban az ötévesek kértek főszerepet, mert az első Gr1-es győzelmét arató Dreamloper, évjárattársa Wally előtt aratott kéthosszas diadalt. A Lope de Vega ivadék csodás májust zárt. A hónap első napján a Gr2-es Dahlia Stakesben nem talált legyőzőre, most pedig a galloknál ünnepelhetett csapata.

“Sok lehetőség van most, hogy legyőzte a fiúkat. A Prix Rothschild (1600 méter – csak kancák), a Prix Jean Romanet (2000 méter – csak kancák) vagy a goodwoodi Nassau Stakes (1991 méter – csak kancák) következhet.” – mondta Ed Walker idomár.

És ha már Párizs: az Arc bajnoka egyelőre nem találja formáját, hiszen Torquator Tasso a nyerőtől majd 18 hosszal elmaradva csak hatodik a Group 2-es Grosser Preis der Badischen Wirtschaft-ban. Mondanunk sem kell, hogy tonnákat kellene javulnia az őszi címvédéshez.

Kép: @coolmoreamerica Twitter

süti beállítások módosítása