Epsom Derby & Oaks

Ma délután kezdetét veszi a brit szezon legnagyobb dobása.

93595-large.jpeg

A Derbyt valószínűleg még annak sem kell bemutatni, aki kevésbé járatos a lóversenyben. Tulajdonságai ugyan régiónként eltérhetnek, legyen szó a pontos távról vagy a borításról, esetenként az indulók koráról, egy dolog azonban világszerte közös: mindenhol a szezon legfontosabb évjáratversenye, ahova már bekerülni is hatalmas eredmény, megnyerni pedig egyet jelent a halhatatlansággal.

Európa legpatinásabb Derbyje, az Epsom Derby maga is a kontinens klasszikusainak tipikus jegyeit viseli magán: háromévesek vetélkednek 2400 méter gyepen, egyben a Hármas Korona második ágában. Ahogy sok más helyen, a Derby itt is az Oaksszal (Kancadíj) egybekötve kerül megrendezésre, Epsomban ráadásul egy harmadik, idősebb lovak számára kiírt futam is megörvendezteti a pódiumot - amin évről évre Erzsébet királynő is tiszteletét teszi.

95592-large.jpeg

A két klasszikus előtt a Coronation Cup magyar idő szerint 16:10-kor nyitja a királykategóriás versenyek sorát, szintén másfél mérföldön (2400 méter), ám az idősebb korosztállyal. Sajnos idén mindössze hat lovat vezetnek majd a startgépbe, akiknek fele a színvonal szempontjából nehezen belőhető Dubai Világkupáról érkezik. Épp ezért nehéz erőviszonyokat jósolni, mi talán a Tattersalls Gold Cup-on csak nyakhosszal kikapó High Definitiont említenénk favoritként.

Ezt követően 17:30-kor jön az Epsom Oaks. A tizenkét fős mezőny legnagyobb esélyeseit vasárnap már bemutattuk, szerencsére azóta sem történt változás a favoritok listáján, így remek csatára számíthatunk Emily Upjohntól és társaitól.

Holnap 17:30-kor pedig érkezik a nagy dobás, amire mindenki várt: 243. Epsom Derby. A futam, ahova minden tréner, zsoké, futtató és tenyésztő el akar jutni, és ami két és fél perc leforgása alatt egy életre meghatványozza egy telivér értékét.

De kik képviselik idén a legjobb esélyt, hogy ezt véghez is vigyék?

109515-large.jpeg

Desert Crown (Nathaniel)

Ha Epsom Derby, akkor a Dante Stakes győztese mindig előkelő helyen szerepel a favoritok listáján. Noha híresek a történetek róla, hogy a Dante megnyerése inkább pechet hoz a Derbyre, mint szerencsét, szakmailag a babona eltörpül a tény mellett, hogy a Derby legfontosabb felkészítőjéről beszélünk.

Sir Michael Stoute idomítottja ráadásul rendkívül magabiztosan ért haza, így egy csapásra a holnapi erőpróba legfőbb várományosává lépett elő - annak ellenére, hogy az mindössze második startja volt. A forma kétségkívül megvan, már csak az lehet a kérdés, egy ilyen rutintalan lovat mennyire zavar meg a népes tizennyolc fős mezőny és a rendhagyó domborzati viszonyok.

Stone Age (Galileo)

Még egy olyan ló, aki az egyik előfutam fődíjának remek stílusú elhódításával biztosította be a helyét, bár Aidan O'Brien ménjének nem a leopardstowni Derby Trial volt az első nagy durranása. Kétévesen végig versenyezte a szezont, és bár a dobogó legfelső fokára egyszer sem sikerült felállni, szép helyezéseket szerzett magasabb kategóriákban, egészen pontosan Gr1-ben is.

Idén a szezonnyitón aztán végre meglépte az első aranyat, ráadásul kilenc hossz előnnyel, amiből öt és felet a Derby főpróbájára is megtartott.

Changingoftheguard (Galileo)

Várható módon az ír mester több vasat is tart a tűzbe. Második aspiránsa is hasonló karrier-ívet tudhat magáénak eddig, bár ő kétévesen jóval kevesebbet tett le az asztalra, mint tréningtársa. Háromévesen aztán rögtön korrigált: komoly kihívó nélkül vesztette el nyeretlenségét egy kisebb futamban, majd szabályosan állva hagyta a Chester Vase mezőnyét.

92042-large.jpeg

Utóbbi ráadásul már 2500 méter, azaz bebizonyította, hogy a Derby távján is megállja a helyét, és feltehetően a dombbal sem lesz különösebb problémája.

Nations Pride (Teofilo)

A klasszis háromévesekben idén bővelkedő Godolphin a Derbyből sem maradhatott ki, legjobb esélyük pedig szintén egy kiemelt felkészítőben robbantott. Korábban már három kisebb győzelmet szerzett Appleby idomítottja, abból egyet Dubajban, az igazi áttörést azonban a Newmarket Stakes lehengerlő, hét hosszas megnyerése jelentette.

A királykékek ráadásul fantasztikus menetelésbe kezdtek az elmúlt években, már ami az Epsom Derbyt illeti. Első sikerükre egészen 2018-ig kellett várni, amit tavaly három évre rá már követett is a második. (Még egy érdekesség a győzelmek kapcsán: 2016. volt az utolsó év, mikor nem Aidan O'Brien vagy Charlie Appleby vezethette vissza a győztest.)

Piz Badile (Ulysses)

A Coolmore csapatból nem csak Aidan O'Brien, hanem fia, Donnacha is egy komoly sansszal érkezik Epsomba. Igaz, kicsit a sötétben tapogatózunk a fekete mén kapcsán, hiszen eddig mindössze háromszor futott, és egyik sem volt olyan elsöprő siker, mint holnapi ellenfeleinek.

De ha "csak" fejhosszal is, mégiscsak megnyerte a Gr3-as Ballysax Stakes-t, amire simán lehet, hogy holnap még rátesz egy lapáttal.

A végére azért most is megjegyeznénk a klasszikus futamok unalomig ismételt figyelmeztetőjét. Egyrészt ezek a lovak a legtöbben még nem találkoztak egymással, így nehéz összemérni, valójában melyik felkészítő mennyire volt "nehéz" a többihez képest. Másrészt a rendhagyó körülmények, azaz a szokásosnál jóval nagyobb mezőny és a dimbes-dombos pálya is feladhatja a leckét a fiataloknak.

Egy szó, mint száz: ma és holnap délután Epsom Downs-ban bármi megtörténhet. De ettől olyan szép a sport.

Képek: Racing Post

süti beállítások módosítása