182. Prix du Jockey Club

A franciák sem engednek a tradícióból.

flqekrsxsaesyz0-800x445.jpg

Vagy legalábbis nem mindenben. 2005-ben kivívták a galopprajongók haragját, amikor is a klasszikus 2400 méteres távot 300 méterrel lerövidítették, de ezen felül más kompromisszumra nem hajlandók. Írom ezt azért, mert ha az élet Covid-mentes, normális kerékvágásban halad, ugyanazon a hétvégén futják a derbyjüket, mint az angolok, azaz nem akarnak kitérni a leg-leg-leg futam elől. Igaz, hogy Epsomban már szombaton megdicsőül a friss hős, de tagadhatatlan, hogy ezen a hétvégén minden az Epsom Derbyről szól. Sőt, ha távolabbról nézem a történetet, még országon belül is komoly konkurenciájuk van, az éppen vasárnap véget érő francia nyílt teniszbajnokság „személyében.”, ahol Rafael Nadal esetleges 14. győzelme a mallorcai számára 22. Grand Slam trófeáját jelentené.

A francia földön lefutott Derbyk azonban az elmúlt 30 évben sokszor látványosabbak és szakmailag is értékesebbek voltak, mint az egekig hájpolt angol kiadás, így természetesen mi ezt is mindig nagy izgalommal várjuk.

A 182.-ben a Godolphin sikertörténete íródhat tovább, akik éppen azt a derbyt nyerték 2005-ben, amit akkor először 2100 méterre futottak. Azóta csak várnak erre a koronára, amit idén Modern Games révén szeretnének elhódítani. A francia 2000 Guineas bajnoka Longchamban győzött mérföldön, most pedig Chantillyban kellene bizonyítania ötszázzal hosszabbra. Az idén olvastunk egy nagy cikket kedvenc francia szaklapunkban, a Jour de Galopban, hogy miért kerülnek ilyen nagy számban külföldre a francia nagydíjak (pl. múlt vasárnap mindkét Gr1-es trófea). Az ok egészen prózai: több a minőségi ló angol földön, mint a galloknál. Az ő szempontjukból szomorú sorozat idei derbyben is folytatódhat, hiszen a négy favoritból három csak a versenyre érkezik Chantillyba.

Modern Gamesről már szóltunk. Mellette a nyitóképen látható, szépséges Point Londsdale és Cash érdemel még figyelmet a látogatók részéről. A felületes szemlélők számára előbbi favorizálása érthetetlennek tűnhet első ránézésre, hiszen a mén csak 10. volt az angol 2000 Guineas-ben, de ha egy lovat a címvédő tréner, a tegnap 41. brit klasszikusát nyerő Aidan O’Brien a Chantilly-i kastélyhoz utaztat, azzal biztosan számolni kell. Ne feledjük: a papa, Australia angol és ír derbynyerő.  Az ír trénerzseninek a tervek szerint két indulója lesz, amiket Ryan Moore és Frankie Dettori fognak lovagolni.

David Simcock mester abban a Cash-ben bízhat, aki már 2000 méteren is bizonyított Sandown Parkban.

A legjobb francia (?) esélyt Al Hakeem képviseli. Az angol tenyésztésű, katari tulajdonú Siyouni ivadék Jean-Claude Rouget istállójában áll. Mellette szól, hogy szintén megmérettetett már 2000 méterre, ráadásul itt, Chantillyban. Idén két futása után még veretlen, így talán egyedül is képes lesz védeni a várat, azaz tartani a brit invázió nyomását.

Nagyon emlékeztet Sottsassra.” – mondta róla a legendás tréner, ami nem kis elismerés, hogy idomítottját a 2019. évi Arc-bajnokhoz hasonlította. Jean-Claude Rouget szereti a klasszikusokat! Mindig is kereste hároméveseivel ezeket a kihívásokat. Ebben az évben először mutat be négy indulót a Prix du Jockey Clubban.

Benoit Jeffroy, a Haras de Bouquetot-tól így nyilatkozott: „Ki tudja, talán a francia derby után tényleg elkezdhetjük összehasonlítani őt Sottsassszal, de várjunk még kicsit ezzel, aztán majd meglátjuk.”

Hogy miként végződik kontinensünk egyik legfontosabb hároméves erőpróbája, erre vasárnap 16 órakor kapunk választ.

süti beállítások módosítása