Helyszíni beszámoló a 43. Turf-gáláról

Talán soha nem látott kis létszámú magyar csapat várta a pozsonyi lóversenyünnep futamait, június 5-én a pozsonyligetfalui pályán.

opasan_tavoloz.JPG

Mindösszesen három telivér képviselte a magyar színeket, amire valljuk meg őszintén a Covid-éra előtti időkben nem igazán volt példa. Mindezt alátámasztja, hogy a turfban mennyi nagy magyar bajnok nevét láthatjuk az elmúlt évek győzteseinek felsorolásánál. Az 1800 méteres Ceny Scottish Rifla első díját például hat éven át megszakítás nélkül hoztuk hazánkba 1994 és 99 között, majd azóta már Steady (2x) és Mediplomat is megnyerte.

A magyar és lengyel futók hiányában sajnos ugyanúgy egy cseh-szlovák meccsé szürkült a régió legfontosabb lóverseny gálája, mint az egy hónappal ezelőtti klasszikusok napja. Ráadásul az eredmény is ugyanannyi lett mint legutóbb (4:4), igaz most a szlovákok a nagyobb futamokban is kértek a reflektorfényből. Legalábbis egyben biztosan.

Jó ismerősünk, a kétszeres év lova, a Kincsem Díjat is megnyerő és manapság szinte csak Franciaországban futó Opasan (trénere: Jozef Chodúr, lovasa: Vaclav Janácek), aki talán még jobb, mint amikor Budapesten üdvözölhettük. Két hosszal verte a jó nevekből álló társaságot a 2400 méteres Veľká cena Slovenska-ban, azaz megvédte címét Szlovákia Nagydíjában, több mint három másodperccel gyorsabban teljesítve a távot, mint 2021-ben. Itt és nyitóképünkön is ő látható.

opasan_zsoka.JPG

Azonban csak ezt az egyetlen nagy – igaz a legfontosabb – kupát tartották otthon a szlovákok.

A hároméves kancák Cena Arvyját (1800 m) Shabana (L. Urbánek/M. Laube), a 2000 mérteres Starohájske kritériumot a nagyot hajrázó és pályarekordot futó Darling in Pink (L. Urbánek/M. Laube), a Cena Scottish Rifla-t (1800 m) Ideal Approach (L. Urbánek/M. Laube), míg a nekünk magyaroknak oly kedves Cena Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka-t Datthirey (V. Luka/V. Jánácek) nyerték mind-mind cseh színekben.

Az is világosan kitűnik, hogy az öt nagydíjból három után az Urbánek-Laube duó ünnepelhetett.

Sajnos Vendy Masttal nem, hogy nem volt türelmes a startszemélyzet, de még rá sem csukták hátulról az ajtót, amikor elengedte a starter a futamot.  Ribárszki Sándor idomítottja nem hisztizett, nem késleltette a startot, így értetlenül álltunk a kizárása előtt. Pavel Vigas csak széttárta a karját és kérdőn nézett az illetékesekre, de a történteket már nem lehetett visszacsinálni.

dariya_zsoka.JPG

A képen látható Dariya azonban jól futott a már említett Cena Arvyban és második helyen ért célba. Stanislav Georgiev elmondása szerint a kanca vélhetően nem a derbyre, hanem a Magyar Kancadíjra készül majd. Az Anodin ivadék egy hosszra volt az immár kétszeres klasszikus nyerő Shabana-tól, aki az 1000 Guineas megnyeréséért 75,5 osztályozást kapott a szlovák hendikepperektől. Csehországban ő a hetedik legjobb hároméves 76-os számával.

A másik Georgiev idomításnak, Vain Hope-nak nehezebb dolga volt a jó nevekből álló sprintmezőnyben, így ő hatodik.

vain_hope_zsoka.JPG

Annak ellenére, hogy mindösszesen négy ország lovai álltak starthoz pünkösdvasárnap, ez még mindig a régió elsőszámú galopp eseménye. Reméljük, hogy július 17-én több magyar telivérnek szurkolhatunk a 30. szlovák derby napján.

Képek: Juhász Zsóka/Treattelling

süti beállítások módosítása