Belmont Stakes és a gigászi körítés

Szombaton nyolc csúcskategóriás verseny rajtol el New Yorkban.

modonegalbelmont.jpg

Ezek közül a legfontosabb pedig minden kétséget kizáróan a Belmont Stakes. A Hármas Korona befejező ága odaát hosszúnak számító 2400 méteres távjával feladja a leckét a hároméveseknek, és csak a legszívósabb telivér diadalmaskodhat Belmont Park ezúttal 43 ezer fős közönsége előtt.

Idén nagy várakozás övezte mind a Derby meglepetés-győztese, Rich Strike, mind az élvonalba betörni próbáló We The People futását. A győztes azonban nem közülük került ki - sőt a dobogóra sem ért oda egyik sem, helyette Rich Strike csalódást keltő hatodik, We The People negyedik helyen végzett.

Ellenben valószínűleg pezsgőt bontott az a Todd Pletcher, aki két lovat is nevezett a futamba. Ugyanis az ő párosuk mindenkinél gyorsabbnak bizonyult, különösen Mo Donegal, aki magabiztosan száguldott be a célba. A nap során korábban duplázó Jose Ortiz ezúttal fejet hajtott testvére, Irad Ortiz Jr. előtt, azonban Nest második helyét sem nevezhetjük csalódásnak.

Uncle Mo fia révén Todd Pletcher negyedik Belmont Stakes-kupáját aratta le, a házibefutó azonban másnak még többet jelentett: a mindkét lovat tulajdonló Mike Repole-nak, aki helyiként régóta vágyik egy Belmont-aranyra.

"Ez egy negyvenéves álom. Erre a pályára és Aqueductba jártam kölyökként New Yorkból, ez New York versenye." - nyilatkozta az érzelmes Repole."

A történet különös érdekessége, hogy Uncle Mo is részben Repole kezei alatt futott, mikor 2010-ben kétéves bajnok lett, többek között ez is motiválta, hogy egy héttel a Kentucky Derby előtt 25%-os részesedést vásároljon Mo Donegal"ból" annak futtatói szindikátusától.

A Belmont Stakes mellett azonban további nyolc kiemelt futam is terítéken volt, melyeket a terjedelem ésszerűen tartásának érdekében csak dióhéjban foglalnánk össze.

Trénereknél a nap abszolút győztese egyértelműen Chad Brown, aki három Gr1-bajnokot vezethetett vissza szombaton. Először Regal Glory (Animal Kingdom) diadalmaskodott a Just a Game Stakes-ben Jose Ortizzal a nyeregben, majd szintén ő lovagolta haza Brownnak Jack Christophert a Woody Stephens Stakes-ben - Munnings fia nem mellesleg a nap egyik leglátványosabb győzelmét szállította lehengerlő, tíz hosszas előnnyel. A pontot az i-re Tribhuvan (Toronado) és Manuel Franco tették fel a Manhattan Stakes-ben (lent).

tribhuvan-manhattan-remote-ska_5433-print-sarah-andrew.jpg

Rajta kívül a Belmontnál már bőségesen emlegetett Pletcher és Repole voltak még a győztesek körének visszatérő alakjai, igaz, másik (pontosabban előbbi) közös sikerüket "csak" Gr2-ben aratták, mikor Fearless (Ghostzapper) és Luis Saez diadalmaskodtak a Brooklyn Stakes-ben. A zsoké nem sokkal később William Mottnak is lovagolt egy nyerőt, a Jaipur Stakes-ben Casa Creed (Jimmy Creed) bizonyult a leggyorsabbnak.

A lovasoknál duplázott még Flavien Prat is: először Brad Cox Matareya-jával (Pioneerof The Nile) szakították át a képzeletbeli célszalagot az Acorn Stakes-ben, majd John Sadler Flightline-ja (Tapit) hagyta állva ellenfeleit hat hosszal a Metropolitan Handicap-en, amit köznyelven csak Met Mile-ként szokás emlegetni.

Kimaradt még az Ogden Phipps Stakes, ahol Clairiere (Curlin) sikerével Steve Asmussen és Joel Rosario ünnepelhetett, no meg a két legjobbat tenyésztő Stonestreet Thoroughbred Holdings és Barbara Banke. Emellett egy európai siker is befért - ha nem is a napba, a hétvégébe, ugyanis pénteken a német Marcel Weiss idomítottja, Loft (Adlerflug) Andrasch Starke-vel pályarekorddal nyerte a Gr2-es Belmont Gold Cup-ot.

Amit mindenképp érdemes még elraktározni a szombati versenynapról, az Kentucky hegemóniája a tenyésztésben: a nyolc nyerőből hét, köztük a főfutamban diadalmaskodó Mo Donegal is kentucky tenyésztés.

belmontresults.jpg

Teljesen megértjük, ha mindez így hirtelenjében túl sok információ, és nem is várjuk el, hogy az összes eredményt észben tartsák. Azok kedvéért, akik szeretnének elmerülni a részletekben, készítettünk egy összefoglaló táblázatot, míg a kevésbé érdeklődőknek csak végezetül röviden összefoglalnánk, mire érdemes emlékezni a 2022-as belmonti forgatagról:

  • Todd Pletcher és Mike Repole házibefutója a Belmont Stakes-ben, Mo Donegal a győztes
  • Chad Brown háromszor nyert a nap során, míg Todd Pletcher, Jose Ortiz, Luis Saez és Flavien Prat dupláztak
  • A kentucky tenyésztésű lovak elsöprő győzelmet arattak az összes többi állam felett
  • Pénteken német pályarekord született

Ez volt tehát a Belmont Stakes napja - hétvégéje - 2022-ben. Holnap szintén a lovak a fókuszban, ugyanis a tengeren innen nagy fényűzés veszi kezdetét: érkezik a Royal Ascot.

Képek: America's Best Racing, Thoroughbred Daily News

süti beállítások módosítása