A király uralkodása

Maronka Gábor vagy inkább Avoiding Water megakadályozta Stanislav Georgievet abban, hogy 1974 óta mindössze negyedikként olyan trénere legyen sportágunknak, aki a három legfontosabb versenyünket (Derby, Buccaneer, volt FVM, most Honvédelmi Minisztérium Díja) megnyeri a derbynapon.

dsc_7252-800x445.jpg

Ez először Klimscha Terezának sikerült 1991-ben, majd Ribárszki Sándornak 2006-ban és végül Maronka Gábornak 2015-ben. (Aperianov és Ribárszki számtalan alkalommal jegyzett kettőt a háromból.)

Giorgo azonban négy győztest (Derby, Buccaneer, Magányos, Patai S. ev.)  így is visszavezethetett az ünnepnapon, ami már önmagában is hatalmas bravúr.

Stanislav Georgiev olyasfajta fölényt kezd kiépíteni a 195 éves Magyar Lóversenyzés történetében, mint amilyenre soha nem volt példa korábban.” – írtuk akkor este a Magyar Turf Club Favorit csoportjában, amit akkor talán páran kétkedve fogadtak, de ez egyáltalán nem túlzás.

290351005_471140801679398_6191744118572887642_n.jpg

Táblázatban közöltük, hogy Stani a nyolcadik olyan trénerünk, aki kettős győzelmet tudott aratni a kékszalag futamában. Azonban ő az első 100 év alatt, aki már két dupla győzelmet jegyez, azaz általa készített lóval (2019 Golden Sea, 2022 President) nyert derbyt lovasként.

A korszakokat semmilyen sportágban nem szerencsés és emiatt nem is szabad összehasonlítani, de

ma, jó ha öt olyan trénerünk van, aki Aperianovék mellett megállták volna a helyüket.

Azonban ez nem csökkenthet semmit a bolgár fiú érdemein.

Mindösszesen 16 éve él hazánkban, de már rekordok sokaságát írta át, vagy éppenséggel készül átírni. 2021-ben kilenc nagydíjat ő nyert meg a 21-ből. Erre nem sokan voltak képesek 195 év alatt. (Ha lovas karrierjét is figyelembe vennénk, amit most nem teszünk összesen 73 magyar nagydíjat nyert már, aminél csak Aperianov Zakariás, Kovács Sándor és Keszthelyi István nyert többet, azaz pl. Ribárszkit már lehagyta.)

A 21, ma létező nagydíjból tizenötöt megnyert már (csak a Kancadíjat, Kincsem Díjat, Kovács M. ev.-t, St Legert, Lovaregyleti Díjat és a Kétévesek Kritériumát nem) úgy, hogy mindössze 2019 óta van licensze. Vélhetően erre senki nem volt képes korábban.

Három idény alatt kétszer is trénerchampion és 10 nagydíjban címvédő.

A végére egy szubjektív megjegyzés. Véleményem szerint legjobb háromévesét nem is a derbyben futtatta. Szerintem az a Magányos Díjat nyerte. Óriási szenzáció lenne, ha a kancadíjban összecsapna Black Pepper és Dariya.

A magyar lóversenyzés hőskorában uralkodtak a külföldi zsokék a magyar pályákon. Elég csak Kincsem lovasaira gondolni. Most nagyon úgy fest, hogy egy külföldi idomár virágzásának vagyunk szemtanúi.

Sok sikert még nálunk Stani!

Köszönet a fantasztikus nyitóképért Mérges Enikőnek.

süti beállítások módosítása