One Man Show – apró szépséghibával

„A cseh galoppsport madridi nagykövete” mindenkit elhomályosított Pozsonyban.

nyito.jpg

A megszokott, szinte trópusi hőség helyett, az idei esztendőben kellemes időben futották le a 30. Szlovák Derbyt és a keretprogram futamait a múlt vasárnap a pozsonyligetfalui versenypályán.

Négy országból érkeztek indulók, szerencsére hazánkból is. Korábban már mi is, és a Pegazus magazinban Vonczem Gabriella is boncolgatta, hogy vajon a magyar futtatók miért maradoznak el a pozsonyi kiemelt napokról, hiszen az elmúlt évtizedekben az öreg versenypálya sok-sok nagy magyar sikert látott. Mondhatnánk, hogy nem túl magasak a versenydíjak, de ez a cseheket nem zavarja? A 13 fős derbymezőnybe ugyanis nem kevesebb mint tíz lovat neveztek, pedig a 40 ezer eurós összdíjazás (18.000 – 8.400 – 5.200 – 3.400 – 2.200 – 1.600 – 1.200) esetében az ötödik díj már csak 2.200 euró, ami nem éppen egy egetrengető summa.

Az okot nem tudjuk, de az annalesekbe az került, hogy a Turf-gála után a derbynapon is három magyar idomításnak szoríthattunk.

Mindhármat Maronka Gábor adta indulónak.

Elsőként Ghost Sts mutatkozott be a 2000 méteres Cena Pat´s Music-ban. Sajnos Martin Laube súlyproblémái miatt Gábornak azonnal lovast kellet keresnie, így került Korečková Vendula a JURKIC-SPORT lovára. (Ha valaki előtt nem lenne ismert a hölgylovas neve, annak egy adalék: Zatloukal és Foret előtt vezeti jelen pillanatban a cseh ranglistát.) A mester elégedett volt a pénzes, ötödik helyezés után.

denis-the-diva-1-1024x683.jpg

Az 1000 méteres Cena Mysa előtt a háromszoros derbynyerő azt kérte Farkas Dorottyától, hogy Denis The Diva kis súlya (52 kg) miatt álljon az élre és nyomja, ami a csövön kifér. A fiatal lovas hölgy kiválóan hajtotta végre az idomári utasítást, így egy bronzéremmel és 560 euró nyereménnyel indulhatott haza. Ők itt a képen.

A 2600 méteres Zlaty pohárban többször voltunk már közel a sikerhez, de utoljára 1995-ben nyerte telivér magyar tréningből. Méghozzá az akkor már hatéves Montauciel, a világsztár amerikai Cash Asmussennel. Kolumbán Örs nem tudott feliratkozni a legendák táblájára, mert Avoiding Water a 11 fős mezőnyben utolsó előtti.

dsc_6686-1-1024x683.jpg

A képen látható Vaclav Janacek viszont ismét bizonyította, hogy miért csak vendégségbe érkezik régiónkba mostanság. Az idén spanyol derbyt is nyerő cseh fiú

a szlovák derbyig lefutott hét versenyből ötöt nyert meg,

ami pestiesen szólva nem semmi. Ráadásul a kékszalag futamában is a legnagyobb favoritot, azt a Darling In Pink-et ülte, akinek két remekbeszabott győzelmét mi is testközelből láttuk két korábbi pozsonyi kirándulásunkkor.

dsc_3462-1-1024x684.jpg

Azt hittük meg is lesz a hatos, de volt egy gyorsabb náluk. Gasparini (Eagle Top) ugyan futott a cseh derby napján, de nem a legnagyobb futamban, hanem egy szerényebb, igaz szintén 2400 méterre kiírt hendikepben, amit fejhosszal nyert meg.

Ekkor döntötte el a team, hogy beíratják a Szlovák Derbybe.

Ennek ellenére nem csak mi, hanem saját csapata sem tartotta esélyesnek arra, hogy győzzön itt a derby helyezettek ellen. Ő azonban nem foglalkozott az esélyekkel és vélhetően komoly javulást bemutatva küzdelemben verte két honfitársát, Darling In Pink-et és a svájci derby bajnokát Hello Hola Hay-t. A két Lubos Urbánek idomítást a mezőny egyetlen kancája Stratosferic (szlovák színekben) követte a célban. A szlovákoknál az első két helyezett egyaránt 80-as osztályozást kapott, míg a cseh hendikeppereknél a másodikat és harmadikat értékelték ennyire, míg a  derbyhőst féllel többre.

A Gasparini nyergéből az idehaza is jól ismert Jiri Palik integetett boldogan, míg a telivér felkészülését szintén jó ismerősünk, a korábbi zsoké, Jan Demele irányítja. Gratulál(t)unk nekik! Az eufóriát egyben a hatalmas tenyésztési siker is fokozta, hiszen a friss bajnok az egyetlen Közép-Kelet európai (cseh) tenyésztés volt a mezőnyben, a francia, német, ír lovak között.

dsc_6915-10.jpg

Palik és a lovat vezető hölgy öröme

Karrierem során mindig nagyon szerettem volna megnyerni a Szlovák Derbyt. Ez volt az álmom, ez most sikerült. A ló segített, főként a harciasságával. Öröm ilyen lovon ülni. A megfelelő istállóba került, ahol vigyáztak rá és így hálálta meg nekünk.” – mondta a jövő februárban ötvenedik születésnapját ünneplő cseh lovas.

A német tréningből induló Blue Lion csak kilencedik.

Janaceknek – apró szépséghiba – nem jött össze a mesterhatos, de talán az némi vigaszt nyújtott számára, hogy a derby dobogóján kizárólag cseh tréningből futó lovakat láthattunk és azért valljuk meg őszintén:

mesterötös még egy szerény versenynapon is megsüvegelendő, nem, hogy egy derby-meetingen.

Ez a 30. derbynap rövid krónikája. A tervek szerint legközelebb szeptember 11-én az Oaks napján látogatunk Pozsonyba.

Képek: Juhász Zsóka/Treatteling

süti beállítások módosítása