Az elvett Derby-trófea és doppingügy tárgyalása

Végre tárgyalásra került a 2021-es Kentucky Derby botránya, miután februárban pozitív eredmény érkezett vissza a győztes Medina Spirit doppingtesztjéről.

baffert-bob-2021-72.jpg

Bob Baffert tréner két és fél órát töltött a tanúk padján a KHRC (Kentucky Horse Racing Commission, magyarul Kentucky Lóversenybizottság) fellebbviteli meghallgatásán hétfőn. Baffert célja a fellebbezés benyújtásával az, hogy törölje a nyilvántartásából a már letöltött 90 napos felfüggesztést, és egyúttal visszavonják a Medina Spirit kizárását a 2021-es Kentucky Derbyből.

A Baffert által idomított csikó pozitív eredményt mutatott a betametazonra, miután elsőként ért célba Amerika legtörténelmibb és legfontosabb lóversenyén.

A már letöltött felfüggesztésen (amely április elejétől július elejéig tartott) és egy függőben lévő, 7500 dolláros KHRC-bírságon túl (amely ellen szintén fellebbezés van folyamatban) Medina's Spirit betametazon-túllépését külön eltiltások és szankciók is követik Churchill Downsban, valamint a New York Racing Association pályáin.

Baffert mindkét szankció ellen bírósági úton harcol, de jelenleg a CDI (Churchill Downs Inc.) ellene hozott intézkedései miatt a 2023-as Derbyben nem indíthat lovat (a kétéves eltiltás részeként a CDI 2022-ben is megtagadta a Derby-részvételt a Hall-of-Fame trénertől).

92548-large.jpeg

A hétfői meghallgatáson sok olyan pro és kontra érv hangzott el újra, amelyeket az elmúlt 16 hónapban (azaz már a Derbyt megelőző ügyekben is) mindkét fél többször is megfogalmazott a különböző tárgyalótermekben és meghallgatásokon. A Horse Racing Nation (HRN) beszámolója szerint Jennifer Wolsing, a KHRC általános jogtanácsosa nyitóbeszédében egyenesen fogalmazta meg az ügyet.

"Ez egy nagyon egyszerű ügy" - jelentette ki. "A betametazon egy C osztályú gyógyszer, amelyet Kentuckyban betiltottak".

Clark Brewster, aki Baffertet képviseli, saját nyitóbeszédével kontrázott, amely arra összpontosított, hogy vitassa a KHRC állítását, miszerint létezik egy alkalmazandó "kimutatási határ" szabály, ugyanakkor vitatta a KHRC azon állításait is, miszerint Baffert már korábban is került összeütközésbe a szabályokkal gyógyszerhasználat miatt.

A HRN arról is beszámolt, hogy "Brewster arra is törekedett, hogy hiteltelenítse az Industrial Labs-t, amely a Medina Spirit pozitív tesztjét küldte vissza, azt sugallva, hogy a cégnek pozitív tesztekkel kellett visszajönnie, hogy az üzletben maradjon".

Brewster azt is állította, hogy a HRN szerint különbség van a betametazon beadása (amit Baffert tagadott) és a kenőcs formájában történő helyi alkalmazása, mint az Otomax (ami Baffert magyarázata arra, hogyan került a gyógyszer Medina Spiritbe) között.

"Nem fogom azt mondani, hogy hiba volt [hogy Medina Spiritnek kenőcsöt adott a Derby előtti napon]" - idézte Baffertet a HRN. "Ha kenőcsöt használsz egy kiütés humánus gyógyítására, az nem hiba".

A tanúvallomás egy pontján Wolsing megkérdőjelezte Baffert ismereteit a Kentuckyban érvényes gyógyszerelési szabályokról, és megkérte Baffertet, hogy olvassa fel hangosan az Otomax összetevőinek listáját, amely valóban tartalmazza a betametazon-valerátot. Súlyosbító tényező továbbá, hogy az elmúlt években ez már a sokadik alkalom, hogy egy Baffert-idomítás pozitív eredményt produkál a drogteszten.

Kedden folytatódtak a maratoni meghallgatások. A dolog jogi oldalába nem látjuk értelmét mélyen belemenni, Brewster lényegében a kentucky szabályzat homályos megfogalmazására próbálta "elvinni" a védelmet. Barbara Borden vezető steward szerint azonban szürkezóna ide vagy oda, az egyértelműen le van írva, hogy a verseny napján már nem lehet betametazon a ló szervezetében.

A tárgyalás e sorok írása közben még távolról sem ért a végéhez - egyesek szerint egész héten elhúzódhat. Amint az esküdtszék döntésre jut, bizonyára rövidesen olvashatnak róla itt, a Favoriton.

A cikkben szereplő információk forrása a Thoroughbred Daily News és a BloodHorse.

Képek: TDN, Racing Post

süti beállítások módosítása