Micsoda győzelmek

Két parádés győzelmet, két parádés győztest láthattunk szombat éjszaka Amerikában.

flightline-800x445.jpg

Mind a Jockey Club Gold Cup, mind pedig a Pacific Classic Stakes 2000 méterre volt kiírva 1 millió dollárért. Míg előbbit Saratogában, utóbbit Del Marban, azaz Kaliforniában futották.

A futamokban közös pont még a két nyerő. Mindkettőt a favorit nyerte meglehetősen magabiztosan.

A már yearlingként 700 ezer dollárért leütött Olympiad öt futása után is majdnem veretlen. A vételára persze nem véletlen. Apja, a 2022-ben 90 ezer dollárért fedező WinStar sztármén, Speightstown, míg az anyai nagyapa, a már 26 Gr1-es bajnokot, közte Rachel Alexandrát „adó” Medaglia d’Oro.

Mai napig találgatja a sajtó, hogy mi okozta a négyéves mén egyetlen kisiklását, amikor is „csak” negyedik lett „a Whitney-ben”. Trénere, Bill Mott szerint a magas páratartalom és a nedves pálya nem kedvezett akkor idomítottjának.

Most azonban 32.063 helyszíni nézőt és ki tudja mennyi képernyők előtt ülőt kápráztatott el. Mivel kiválóan állta a 2000 méteres távot, jöhet a BC Classic.

Lefutási idő: 2:02:11 (57 kilóval)

Kaliforniában viszont új csillag született. Flightline (Tapit) zsinórban ötödik győzelme ma világszerte vezető hír lesz.

2 percen belüli idővel (1:59:28 – 56 kilóval), 19 ¼ hosszal nyerte a Pacific Classic Stakest, és ezzel egycsapásra Amerika legfénylőbb csillaga lett.

Nem túlzás. A BloodHorse Trending Horse listáján az élre ugrott Epicentert megelőzve.

Jane Lyon, aki tenyésztette és felnevelte – majd a 2019-ben  csikóként 1 millió dollárért szindikalizálta –  Amerika legfrissebb csillagát így nyilatkozott a döbbenetes győzelem láttán: „Mindent megpróbáltam, hogy ne kezdjek el annyira sírni, hogy ne lássam, amikor célba ér, de minden hiába. Potyogtak a könnyeim. Ő napról napra jobb és jobb. Egy igazi csoda.

Pedig elsőre nehéznek tűnő feladat elé állították: Sosem futott mérföldnél hosszabbra és nem igazán kapott könnyű ellenfeleket sem, hiszen a riválisok között öt korábbi Grade-győztest láthattunk a startgépben.

“Amikor beértünk az utolsó kanyarba olyan jól utazott, hogy megkértem, hogy kapcsoljon feljebb egy kicsit.” – mondta a boldog lovas, Flavien Prat.  „Amint hátranéztem és láttam milyen messze vannak a többiek, akkor persze visszavettünk a tempóból.”

Igazság szerint a francia lovas kétszer is hátranézett majd lassított, de így is csak 17 századdal maradtak el a pályarekordtól.

A tömeg üvöltött mikor Flightline a cél felé vágtázott. A célba érés naná, hogy történelmi lett, hiszen Accelerate 12 és fél hosszas sikere 2018-ból volt eddig a csúcs.

Ez a ló annyira zseniális, hogy mindenki szeretné többször a pályán látni, de én tudom mennyi pihenésre van szüksége. Mindenki élvezze ki azokat a perceket amikor láthatja őt.” – mondta a Pacific Classic elmúlt öt kiadásából négyet megnyerő mester, John Sadler.

“Flightline öt versenyét 62 ¾ hossz különbséggel nyerte”

– harsogja a Washington Post. A San Gabriel Valley Tribune viszont azt írja: “Nehéz lenne a 12 077 fős tömegben olyan személyt találni, aki azt mondaná: nem Flightline a legjobb ló, akit valaha ezen a pályán láttam.”

Tapitnak egyébként már 152 black-type nyertese van.

Már most az év amerikai futamának ígérkezik a Breeders’ Cup Classic.

Nyitókép: @worldsbesthorse Twitter

süti beállítások módosítása