Elég a hülyeségből!

…avagy egy bolond százat csinál?

gasparini-chucle2-800x445.jpg

Gyermekkorom óta, de inkább amióta sportújságíró vagyok, mindig azt hallom: a futball azért a világ legnépszerűbb sportja, mert a legkevesebb szabályváltoztatást eszközöltek benne az évszázadok során, ezért mindenki számára könnyen érthetőek, befogadhatóak a szabályok. Világszíntű hódítását látjuk. Az is megérne egy külön cikket, hogy amióta rend és fegyelem van a magyar labdarúgásban, micsoda sikerek vannak benne és a válogatott 5 év alatt „megfelezte” világranglista helyezését, de ne aggódjanak ez a véleménycikk nem a fociról fog szólni.

Nos, a mi sportágunk az összes közül a leginkább hagyománytisztelő. Az általam következőkben levezetett mesterséges beavatkozás azonban úgy vélem, hogy meglehetősen káros folyamatokat indított el.

2013-ban bevezették, hogy a Kentucky Derbyben egy speciális pontrendszerben szerzett kvótával lehet indulni. Hogy ez mekkora baromság, azt gondolom nem kell külön ecsetelnem. (Már ők is látják évek óta, hogy nem jó a rendszer, de még nem találtak megoldást.)

Erről itt írtunk részletesen:

https://racingportal.blog.hu/2017/07/23/harmas_korona_na_ne

A Kentucky – egyértelműen rossz – példa sajnos ragadós lett és azt több, főleg kelet-európai versenyüzem alkalmazni kezdte. Mi is. Bár reméljük, mi csak 2022-ben a megemelt pénzdíj miatt.

Aki azt hinné, hogy csak üres lózungokat puffogtatok, annak elég megnézni mi történt az idén Csehországban.

Gasparini (Eagle Top) nem indulhatott a cseh Derbyben (2022.06.26) mert nem gyűjtött elegendő pénzdíjat, hogy beférjen a TOP 16-ba.

No, itt kezdődik az, ami teljesen tisztességtelen a lóval szemben.

Miért is kell egy hosszútávú apsiránsnak, akire még ősszel is szeretnénk számítani, már április-májusban versenyeket nyernie?

Írassuk be a lovakat kis futamokba, csak hogy „beférjen” a derbybe? A lóverseny nem a lóról szól?

Idehaza miért számít bele a kétévesen szerzett pénzdíj? Hány lovat soroljak kapásból, aki kétévesen klasszisnak látszódott és háromévesen versenyt sem igazán tudott nyerni? Talán elegendő Reviziót említeni, aki 195 év alatt az egyetlen lovunk, aki mindhárom kétéves kiemeltet megnyerte, de miként is futott háromévesen?

De vissza Csehországba. A kiebrudalt Gasparini ha már fel volt készítve, a cseh derby napján megnyert egy 2400 méteres versenyt az idősebb lovak ellen, majd három héttel később hatalmas stílusban a szemünk láttára a Szlovák Derbyt. Akkor már nagyon vakaródzhattak Prágában. Most vasárnap pedig már a gutaütés kerülgette őket, mert Jan Demele idomítottja nagy küzdelemben, a legjobb talpon lévő évjárattársait legyűrve megnyerte a Cseh St Legert is.

A hab a tortán, hogy a hendikeplistán ő az évjáratelső.

Gondolom mindenki érti. Visszanyalt a fagyi!

gasparini-chucle.jpg

Óriási blama a cseh galoppsportnak, hogy az ország legjobb háromévesét nem engedték futni a derbyben, mert ő április-májusban még nem volt csúcsformában.

Könyörgöm, kit érdekel ez?

Újra kérdezem: Miért is kell egy hosszútávú apsiránsnak, akire még ősszel is szeretnénk számítani, már április-májusban versenyeket nyernie?  Akik olvassák derby sorozatunkat megerősíthetik, hogy az elmúlt 100 esztendőből vannak olyan szuperklasszisaink, akik még az Alagi díjban is a „futottak még” mezőnybe kényszerültek, de később sikert sikerre halmoztak.

Jó lenne, ha minden döntéshozó megértené, hogy a lóversenyzésben 300 évvel ezelőtt alkotott szabályaiba nem szerencsés, sőt vétek belenyúlni.

Mi lehet a megoldás?

Biztosan sok másik is van, de talán az egyik lehetne a megfelelően magas belépődíj a derbyre. Ez sportágunk kirakatfutama, érthetően minden futtató álma az ottani megmérettetés, de ennek megfelelően legyen is „drága” indulni benne, ahogyan volt is évtizedekig, vagy ahogyan külföldön ma is van…

DE!

Ha egy tréner (, a tréner és nem a futtató!) alkalmasnak látja lovát a sikeres szereplésre (azaz nem feltétlenül csak a győzelemre,) indítsa.  Más kérdés, hogy kivétel nélkül a világ összes derbyjében látja a közönség, hogy a mezőny fele egyszerűen nem odavaló és emiatt a futamok szakmailag komolyan leértékelődnek. Nem értem miért dicsőség az a futtatónak, ha lova ott van a derbyparádén, de a versenyben csak 13. lett? Ezzel fog dicsekedni? “Ugyan a lovam csak 13. lett, de legalább futott.” Bravo! Komoly gondolkodásra vall és ne beszéljünk arról, mekkora blama a trénernek, akiről a szakértő közönség azt gondolja: nem tudta reálisan felmérni, hol tart lova, így egy szakbarbár.

Pedig lehet, hogy a tulajdonos erőltette a futást.

Azonban, ha a magyar derbyben mondjuk egy vagy másfél millió forint lenne az indulás, az talán kellőképpen megrostálná az „indulási kedvet”, mert ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy a „nagy mezőnyű derby a jó derby”? (Egyébként 2012-óta nem volt 16 indulónál több a derbyben nálunk, sőt 2020-ban csak nyolcvan vágtak neki a 2400 méternek.)

Talán több írásban leírtuk már az esetet, amikor tulajdonosi nyomásra a tréner elindított egy lovat, egy angol Gr1-es futamban és Frankie Dettorit kérték fel annak lovaglására. A ló kiszakadt utolsóként ért célba és amikor Frankie leszállt róla ezt mondta a trénernek. “Uram! Ön egy idióta és soha többet nem lovagolok Önnek. Ha ugyanis a tulajdonos erőltette a lovat ide, akkor ön puhány és nem alkalmas erre a pályára, ha pedig Ön indította, akkor maga nem ért a szakmához, mert nem látja, hogy ez egy max. Listed versenybe való ló.

No, ide kellene eljutni Kelet-Európában. Meg Kentuckyban!

Éljen Gasparini! Utolsó idei feladata a Szlovák St Leger lesz szeptember 25-én. Demele másik hosszútávú klasszisa, Rex of Thunder előző nap, szeptember 24-én fut a Velká cena českého turfu-ban, azaz a Cseh Nagydíjban. (És azt még nem is boncolgattuk, hogy ha szlovák barátaink is olyan vaskalaposak lennének, mint a magyar versenyszervező, Gaspirini nem is futhatott volna a Szlovák Derbyben…Sem.)

Képek: Chuchle Arena Praha facebook

süti beállítások módosítása