Cseh királynője van a szlovák galoppsportnak

Shabana verhetetlen a szomszédban!

shabana_6.JPG

Szeptember 11-én vasárnap ismét Pozsonyt vettük célba, mert a 30. Szlovák Kancadíjat futották Petrzalkaban.

A keretprogram ugyan nem volt “túl ütős”, mert a Listed besorolású Oaks mellett csupa hendikepfutam szerepelt a Turfban, de ezek, ennek ellenére kiváló szórakozást nyújtottak a lóversenyzés kedvelőinek.

10 ragyogóan előkészítettet kancát vezettek a jártatóba a 30. Szlovák Kancadíj előtt. Hat cseh vendég mellett, négy hazai idomítás várta a startot.  Díjazás nem éppen egetrengető, hiszen 20 ezer euró mai árakon 8 millió forintnak felel meg (igaz ez is majd duplája a miénknek), viszont a táv csak 2000 méter.

shabana_7.JPG

A ringben minden szem Shabanara (Jukebox Jury) szegeződött, aki zsinórban ötödik pozsonyi győzelmére készült.  Néhány jóbarátot megkérdezve egyöntetű volt a vélemény: verhetetlen ebben a mezőnyben.  Igaz, hogy csak 9. volt a cseh derbyben, de ez a társaság nem fog gondot okozni neki – mondták. Így is lett.

Káprázatos stílusban, bő három hosszal győzött a felázott, mély pályán.

Ezzel kilenc év után van újra nem hivatalos Triple Tiara-bajnok Szlovákiában.

Legutóbb 2013-ban. Vaclav Luka idomítottjának, Ley Percynek sikerült megnyernie a Jarnej cene kobýlt májusban 1700 méterre, a Cene Arvyt júniusban százzal hosszabbra, majd szeptemberben az Oaks-t két kilométeren. Szerencsénkre az új hősnő mindhárom (idei) futásánál jelen voltunk.

Küzdelem ugyan nem volt, de második helyen is egy cseh idomítás, Whirl Wind Girl ért célba, akit az a Pavel Tuma mester készít, aki két győzelmet is aratott a versenynapon, közte a pozsonyi délután második elitpróbáját, a Télkirálynő-díjat Feschanda-val (Dariyan). A kétéves kanca komoly reményekre jogosítja csapatát.

shabana_5.JPG

Lubos Urbanek mester és a lovas, Martin Laube a nap főszereplőjével

A szokásos verseny, a két ország között vasárnap 6:3-as szlovák győzelmet hozott, de…

A szomszédoknál egy kiemelt versenynap van még hátra. Szeptember 25-én a kilátogatók láthatják a Szlovák Derby és a cseh St Leger győztesét, Gasparinit, aki akkor majd a szlovák St Leger címért száll csatába.

A végére egy szolgálati közlemény: Abszolút nyugat-európai színvonalú a médiamunkások kiszolgálása Pozsonyban. Nem csak jóbarátunk, Mária Hiebschová áll minden rendelkezésünkre immár több mint egy évtizede, hanem Ladislav Molnár igazgató úr is minden óhajunkat lesi és azonnal a segítségünkre siet, ha az szükséges. Köszönjük nekik! Ezért is látogatunk mindig örömmel Szlovákiába!

Képek: Juhász Zsóka/Treattelling

süti beállítások módosítása