Telivér Világbajnokság 2022

Ma este kezdetét veszi a Tenyésztők Kupjájának 2022-es felvonása.

flightline.jpeg

A Breeders' Cup, vagy magyarul Tenyésztők Kupája azon események közé tartozik, amiket még a teljesen laikusok is legalább névről ismernek. Nem véletlen, hiszen az Egyesült Államok nagy fináléjáról beszélünk; a különböző régiók legjobbjai összegyűlnek a kijelölt versenypályára, hogy minden távon és borításon összemérjék erejüket.

A házigazda ezúttal a Kentucky államban található Keeneland Race Course, ahol két nap alatt összesen 14 Grade 1, azaz felsőkategóriás futamban csapnak össze a telivérek. Pénteken az utánpótláson a hangsúly, így mind az öt versenyben kizárólag kétéveseket láthatunk, majd szombaton felpörögnek az események és 9 legkülönbözőbb kiírású mérkőzés következik hároméves és idősebb lovak között.

pentek-1024x576.jpg

Felmerülhet a kérdés: amerikai szinten teljesen érthető a lelkesedés, de mivel érdemelte ki a Tenyésztők Kupája a "Telivér Világbajnokság" címet? Szakmai szemmel, egy kis cinizmust megengedve magunknak: az égvilágon semmivel.

Ez nem egy hivatalos megnevezés, ugyanis a lóversenyben nem rendeznek sem világbajnokságot, sem olimpiát, sem bármi hasonlót. Minden ilyen kizárólag becenév, általában a rendezvény promótálásának céljával. Azt viszont szemenszedett hazugság lenne állítani, hogy a Tenyésztők Kupája kizárólag a hazaiak szezonfináléja.

Ugyanis az európai pályák legtöbbje október végén már zárja kapuit, a még talpon levő lovakkal pedig keresve sem találhatna jobb lehetőséget a szakmai stáb, hogy más kontinensen is szerencsét próbáljanak. Ennek köszönhetően érkezik rendre komoly európai küldöttség a Melbourne Cupra, a Hong Kong Internationalre és igen, a Tenyésztők Kupájára is.

szombat-1024x512.jpg

Ahogy az lenni szokott, szinte minden gyepre kiírt futam mezőnyében találunk jó néhány európai vendéget. Mindegyiket egyesével nem ecsetelnénk, de Charlie Appleby, Aidan O'Brien és a John és Thady Gosden páros is többször több vasat tart a tűzben, élen a Breeders' Cup Turf-fel, ahol a top favoritok szinte egytől egyig európaiak.

A hétvégét pedig természetesen a fő attrakció, a BC Classic zárja, ahol az amerikai klasszikus távon összecsap idős és fiatal, kelet és nyugat, a győztes pedig a borsos fődíjon túl rendre az Év Lova címet is bezsebeli. Idén az a Flightline képviseli a legjobb esélyt, aki meglehetősen későn mutatkozott be versenyben és azóta is csak elég nagy időközönként lép pályára, ugyanakkor eddig öt futásból veretlen, már három Gr1-trófea a neve mellett és nem utolsó sorban már abból az öt próbálkozásból az amerikai lóversenytörténelem legmagasabb formaszámot kapott lova. (A Pacific Classic-ban elért szűk húsz hosszas győzelme 143 pontot jelentett a Timeformnál - a valaha volt legjobb eredmény a Frankel neve mellett szereplő 147-es pont.)

Ha péntek vagy szombat este véletlenül unatkoznának, nem kell tehát sokat gondolkodni, hogy mit lehet bedobni a képernyőre, hiszen órákon keresztül remek izgalmakra számíthatunk Kentuckyból.

Képek: Breeders' Cup, Kentucky Derby

süti beállítások módosítása