Hölgyeim és Uraim... A Legjobb!

A nagy tarolások éve volt az idei Tenyésztők Kupája - ehhez tökéletesen passzolt a záró tűzijáték.

118861-large.jpeg

Két nap, 14 királykategóriás futam, összesen 85 ezer néző, felfoghatatlan mennyiségű díjazás és forgalom a bukiknál, valamint ki tudja, hány Év Lova cím? Idén is rengeteg fantasztikus történetet szült a Breeders' Cup, ezúttal Keenelandben. Mi pedig mindegyiket megpróbáljuk röviden elmondani Önöknek.

Flightline ellenfél nélkül

Persze, úgy illene, hogy körülményesen felvezetjük az egész tengerentúli szezon (szakmai szemszögből) legpatinásabb futamát, a Breeders' Cup Classic-ot, de minek kerülgessük a forró kását? Flightline, aki mindössze öt futásból már minden idők legmagasabbra értékelt amerikai lovaként érkezett a helyszínre, most sem rondított bele a sorba.

John Sadler csodalova jött, látott, győzött, a bírói ítélet szerint ezúttal nyolc és egynegyed hosszal, már méterekkel a cél előtt csak kényelmesen galoppozva.

Egészen lehetetlen elképzelni, mennyire jó is Tapit négyéves fia, hiszen ismételten meg se kellett erőltetnie magát, hogy az Egyesült Államok elméletben (és hellyel-közel gyakorlatban is) legjobb mezőnyét úgy iskolázza le, mintha egy Formula 1-es pilóta megjelenne egy gyerekzsúros gokartversenyen.

Ugyan a Timeform-számára még várni kell, egy másik hihetetlen adatot már biztosan elárulhatunk: eddigi hat versenyét összesen 71 hossz előnnyel nyerte, azaz átlagosan szűk 12 hossz hátrányból figyelheti az aktuális második helyezett.

"Egyszerűen briliáns. A briliáns az ő normális állapota. Nem okozott csalódást" - nyilatkozta Sadler tréner úr.

Flavien Prat zsoké is hasonlóan meg volt elégedve a pej mén teljesítményével. Elmondása szerint a rendkívül magas kezdeti iram ellenére végig csak kényelmesen utaztak a hátsó egyenesen vezető Life Is Good mögött.

Üröm az örömben, hogy tegnap délután csapata már be is jelentette visszavonulását, így ez volt az utolsó alkalom, hogy versenyben láthattuk a 21. század talán legjobb amerikai telivérjét. A csúcson kell abbahagyni, de Flightline teljesítményét látva teljesen elképzelhető, hogy még lett volna feljebb. Kívánjuk, hogy ménesben is hasonlóan kiemelkedő karriert fusson be!

Noha a helyezetteknek élőben nem sok figyele jutott, legalább egy említést azért biztosan megérdemelnek. Második az egyébként is kiváló hétvégét záró William Mott kezei alatt készülő Olympiad, míg harmadik-negyedik helyre két hároméves, Taiba és a Kentucky Derby-győztes Rich Strike érkeztek meg.

Királykék szombat

Flightline mellett a hétvége másik nagy győzteseként nem említhetünk mást, mint a Godolphint. A két nap alatt összesen négyszer diadalmaskodtak az interkontinentális lóversenybirodalom telivérjei, ráadásul két külön földrészen lévő telepekről.

118855-large.jpeg

Pénteken Mischief Magic (Exceed And Excel) rögtön behúzta az első Tenyésztők Kupája-futamot, a Juvenile Turf Sprint-et Charlie Appleby-nak (a képen), William Buickkel a nyeregben. Másnap a Godolphin amerikai ága is örülhetett, Cody's Wish (Curlin) szállította az aranyat William Mottnak a Dirt Mile-ban. (Mott utána ráadásul egy másik eurázsiai bázisú nagyhatalomnak, a Juddmonte-nak is szakított egyet, erről az összesítő táblázatban lentebb.)

Két órával később következett az Appleby - Buick páros közös duplázása; Modern Games (Dubawi) a Mile-ban idei harmadik csúcskategóriás győzelmét aratta, ráadásul mindhármat más országban. Kell ennél jobb évzáró?

A hab a tortán a hétvége legnagyobb gyepre kiírt versenye, a Turf lett, ahol a fantasztikus szériában levő Rebel's Romance ismét nem tudott hibázni, és James Doyle lovaglásában bő két hosszal maga mögé utasította O'Brien Stone Age-ét. Dubawi fia ezzel már zsinórban ötödjére nyerő, a legutóbbi három alkalommal Gr1-ban.

tuesdaybc.jpg

Ryan Moore a hétvége legjobb zsokéja

Azért a Coolmore csapatát sem kell félteni. Az írek már-már legendás duója, Aidan O'Brien és Ryan Moore néhány évvel ezelőtti formáját idézte, mikor közösen Európa-szerte sorra hódították el a legnagyobb versenyek kupáit, sokszor ellenfél nélkül. Noha a hegemóniához még több kell, de nagyon is visszatértek a versenybe; Moore három futamban lovagolta haza O'Brien idomítottjait.

Pénteken először Meditate (No Nay Never) bizonyult legjobbnak a Juvenile Fillies Turf-ön, majd Victoria Road (Saxon Warrior) sikere zárta a napot a Juvenile Turf-ön. Szombaton a Filly & Mare Turf-ön Tuesday jeleskedett - Galileo lánya először győzött újra a júniusi Epsom Oaks óta.

Sikereiknek köszönhetően idén Ryan Moore nyerte el a Bill Shoemaker Awardot, amivel hagyományosan a rendezvény legeredményesebb lovasát tüntetik ki. Moore ugyan csak holtversenyben diadalmaskodott a kupagyűjtésben, hiszen Irad Ortiz Jr szintén három nyerőt lovagolt, jobb helyezéseinek köszönhetően azonban az európai sztárzsokénál landolt a 20. Shoemaker díj.

Irad Ortiz Jr, a lemaradó

Nem gyakran esik meg, hogy valaki három sikerrel csak a második legjobb lovas lesz a Tenyésztők Kupáján, ráadásul zsinórban ötödjére koronázták volna meg. Szomorkodni azonban bizonyára a helyi nagyágyú sem fog. Pénteken Forte (Violence) nyergében diadalmaskodott az aznapi legnagyobb versenyben, a Juvenile-ban, majd szombaton Goodnight Olive-ot és Elite Powert segítette győzelemhez, előbbit a Filly & Mare Sprint-en, utóbbit a Sprint-en.

Amerikai fölény - de nem sokkal

Ahogy azt ekkora kaliberű nemzetközi meetingeknél szokás, zárásképp merüljünk el kicsit az összesítésben. A 14 Tenyésztők Kupája összecsapásból nyolcat sikerült otthon tartani, a maradék hat Európába került, Nagy-Britannia és Írország között egyenlő felosztásban. A japánok tavalyi duplázása után ezúttal nem örülhetett más nemzet a triádon kívül. (Laikusok számára egyértelműsítésként: több nemzetközi futtatóval is találkozhatunk, éppen ezért az adott ló trénere, a felkészítés helye határozza meg az országot.)

bcpentekres.jpg

A trénereknél Charlie Appleby és Aidan O'Brien triplázott, míg Todd Pletcher és William Mott kettő-kettő győztest vezethettek vissza. A maradék négy versenyben egy-egy alkalommal ünnepelt Mark Casse, Chad Brown, Brad Cox és John Sadler.

bcszombatres.jpg

Ami a zsokékat illeti, már említettük Ryan Moore és Irad Ortiz Jr holtversenyét, mögöttük pedig William Buick és a kevéssé ismert Tyler Gaffalione zártak két-két sikerrel. Futtatóknál Godolphin négy, Coolmore három, mindenki más számára egy-egy a végállás, míg apaméneknél Curlin három, Dubawi két nyerőt adott.

Ez volt tehát a Tenyésztők Kupájának 2022-es felvonása. Bizonyos évvégi díjak sorsát már most nehéz lenne megkérdőjelezni, ugyanakkor emlékeztetnénk mindenkit: a szezonnak még távolról sincs vége.

Képek: Racing Post, Sporting Life

süti beállítások módosítása