Őfelsége tiszteletére

1975-ben II. Erzsébet brit királynő Japánban járt.

jra.jpg

Ez egy volt a sok-sok hivatalos útja között. Azonban a mindig tisztelettudó japánok 1976-ben már életre is hívták The Queen Elizabeth II Cup-ot, nem titkoltan a japán és angol barátság elmélyítése érdekében.

Persze a világ több pontján is találunk II. Erzsébet nevét viselő futamot, de ezek idén ősztől mind új értelmet nyertek. A Királynő halálával lezárult egy fejezet a lósportban, de ő mindig itt lesz köztünk. A japán verseny 47. kiadását futották tegnap.

A kiotói pálya felújítása miatt 2020 óta Hanshin a házigazdája. Eredeti elképzelés szerint 2400 méter volt a táv, mindkét nem számára nyitottan, de 1996 óta csak a kancákat várja 2200 méteren. A futam az európai lóversenyzés szerelmeseinek is ismerős lehet, hiszen 2010 és ’11-ben a csodálatos Snow Fairy nyerte. Az idei esztendőben is volt egy aspiráns az öreg földrészről, nevezetesen Magical Lagoon, az Ír Oaks hősnője, aki 11 év után az első tengerentúli indulót jelentette.

Ez a kiadás azonban nem róla szólt. A negyedik sansznak vélt, négyéves, Maurice ivadék, Geraldina mindenkit megelőzve lett bajnok, Cristian Demuroval.

A finisbe a 2020-as Triple Tiara győztese (és egyben a favorit) Daring Tact hozta a mezőnyt, de az ellene indított támadásokat nem tudta visszaverni és végül öten is megelőzték.

Nagyon boldog vagyok, hogy újabb G1-es futamot tudtam nyerni. A kanca nagyon jól mozgott. Az utolsó kanyarban kívülre vettem és megfelelő sebességre váltott. Legutóbb egy jó futamot nyert, szóval eléggé magabiztos voltam vele. Gentildonna jó kanca volt és úgy gondolom, hogy Geraldina is lehet olyan jó, mint az anyja.” – nyilatkozta Demuro.

Valóban nehéz jobb pedigrét elképzelni Japánban az övénél. Maurice – Gentildonna (Deep Impact). Gondolom nem kell külön kommentálni.

És, hogy miként végzett az európai ló? 18., azaz utolsó. Lovasa, Shane Foley szerint nem feküdt neki az eső áztatta pálya.

A végére a kedvenc adatunk: A 18,817 helyszíni néző és az otthon fogadók több mint 27 milliárd yent, azaz több, mint 76 milliárd forintot tettek fel, csak ezen pálya vasárnapi versenyeire.

Jövő vasárnap a Victoria Mile, majd november 27-én a Japan Cup programon a felkelő nap országában.

Kép: JRA

süti beállítások módosítása