Magic Man búcsúzik

Vasárnap nemcsak a nemzetközi galoppszezon ért véget, hanem időlegesen egy szenzációs pályafutás is.

moreiraby-scaled.jpg

Az első futam előtt búcsúztatták az elmúlt évek hongkongi főszereplőjét, Joao Moreirát, aki – elsősorban csípőproblémái miatt –  tér haza Braziliába.

A könnyeivel küszködő világsztár zsoké szavai:

“A hongkongi időszakom egyszerűen varázslatos volt. Ez nem csak a lóversenyzésről szólt, hanem a jóbarátokról is, akiket szereztem. Nem tudok azonban úgy hazamenni, hogy ne mondjam el mindenkinek, mennyire szeretlek benneteket. Nagyra értékelem azt a nagyszerű lehetőséget, amit adtatok nekem, hogy lovagoljak Hongkongban, ezekben az években. Az itt tartózkodásom igazán kiválóra sikerült és ezek az emlékek a szívemben maradnak mindörökre. Köszönöm a közönségnek, hogy eljöttek a búcsúmra. Igazán köszönöm, nagyon szeretlek benneteket.

Csoda, hogy még lovagolni tudott, hiszen októberben arról szóltak a hírek, hogy bottal járt és plazmaterápián esett át. Érthetően nehezen viselte a testi és lelki megpróbáltatásokat családjától több tízezer kilométerre, így kérvényezte, hogy a licensze kerüljön visszavonásra. Moreira felesége, Taciana és két gyermekük tavaly júniusban költöztek vissza Brazíliába, és a zsoké nem csak hozzájuk, hanem 77 éves édesanyjához is szeretne visszatérni. Hét testvére és családja közelében szeretne lenni szülővárosában, Curitibában, és ott folytatná a rendszeres fizikoterápiát a csípőjével kapcsolatosan.

Hatalmas támogatást kapok a Hongkong Jockey Clubtól, de most a legfontosabb számomra, hogy otthon legyek a családdal. Ez egy nehéz időszak, és arra van szükségem, hogy velük legyek. Otthon minden hétvégén összejövünk. Hiányzik az emberekkel való interakció, mert ez nagyon fontos számomra. Tudom, hogy sokan szeretnek és támogatnak engem itt is, de a családommal szeretnék lenni Brazíliában.” – mondta akkor.

Az 1983. szeptember 26-án született világklasszis, a 2013/14-es szezonban szerződött a kínai metropoliszba (Szingapúrból) és 2013. október 17-én lovagolt először. Ezen időszak alatt négyszer volt bajnok. Kiemelkedő éve volt  a 2016/17-es, ahol 170 győztest lovagolt. 2020. decemberében érte el az 1000. ottani sikerét.

Az elmúlt kilenc esztendőben Zac Purtonnal vívott parázs csatározásaik a hongkongi lóverseny globális reklámját jelentették. Mindkét krekkzsokénak hatalmas – világszintű – rajongótábora alakult ki.

news_2018082901521_002-min.jpg

Az ausztrál és a brazil éveken át tartó vetélkedése is hozzájárult a hongkongi versenyüzem elképesztő szárnyalásához.

Határozott tervei nincsenek a jövőre nézve, de 2023-ban egy mini világkörüli turnéra indulna, azaz Ausztráliában, Japánban és Európában kizárólag a legnagyobb trófeákért szállna harcba.

“Bárcsak abbahagynák a jövőmről szóló találgatásokat. Nem olvasok rólam szóló híreket, mert csak feldühítene, de úgy tűnik, bizonyos emberek helyettem akarják eldönteni a jövőmet. Majd megpróbálok minél több helyen lovagolni, hogy megnézzem milyen a támogatásom világszinten és hogy elbúcsúzzam a rajongóimtól.”

Már az eddigi karrierje is több, mint mesés. 33 Gr1-es futamot nyert Hongkongban, Szingapúrban, Ausztráliában, Argentínában, Braziliában, az Emirátusokban, Makaóban és Japánban.

Pár címe a teljesség igénye nélkül:

Sao Paulo Jockey Club Champion Jockey – 4x

Brazil Eclipse Award győztes – 2x

Szingapúr champion zsokéja – 4x

Hongkong champion zsokéja – 4x

Hongkong legnépszerűbb zsokéja – 4x (a rajongók szavazati alapján)

Nemzetközi Zsokébajnok – 1x

Az első zsoké, aki egy versenynapon nyolc* győztest lovagolt Hongkongban  (2017 március 5-én, de “a nyolcast megcsinálta” Szingapúrban is 2013. szeptember 6-án és 2006-ban Braziliában is)

1234 győzelem csak Hongkongban

Olyan lovakkal érte el sikereit, mint Able Friend, Designs On Rome, Lys Gracieux, Peniaphobia, Maurice, Glory Vase, Military Attack, Brazen Beau vagy éppenséggel Beat The Clock.

Utolsó versenye után leghűségesebb rajongói a kerítésre felmászva búcsúztak tőle.

Mindent köszönünk, Magic Man! Reméljük, hamarosan viszontláthatunk!

(*Csak érdekességként: világrekord kilenc győzelem egy napon, amelyet Eddie Castro állított fel a floridai Calderben 2005. június 4-én.)

Képek: hkjc.com

süti beállítások módosítása