Ötödjére is Nadal

Rafael Nadal és Iga Swiatek az év teniszezői az ITF-nél.

nadal_swiatek.jpg

A Grand Slam tornákon mindösszesen egy vereséget elszenvedő mallorcai szupersztár ötödik elismerését gyűjtötte be a Nemzetközi Tenisz Szövetségtől, amivel még csak dobogós holtversenyben, hiszen Djokovic hét elismerését, Sampras követi hattal, majd a 5-5 el áll a két jóbarát, Federer és Nadal.

Nagyon örülök, hogy ötödször is ITF világbajnok lettem.” – mondta Nadal. „Amikor 2008-ban először elnyertem a díjat, nem gondoltam volna, hogy 14 évvel később is ilyen magas szinten játszhatok. Egészen különleges volt másodszor is megnyerni az Australian Opent, és persze a Roland Garrost is. Hálás vagyok a csapatom és a szurkolóim támogatásáért világszerte, és már nagyon várom a 2023-as szezont.

A 21 esztendős Igának álomszezonja volt. Nem csak két Grand Slam-et, hanem mellé még hat tornát nyert. Február és május között 37 meccsen át volt veretlen. Fölényét jól mutatja, hogy több, mint 6000 (!) ponttal vezet a WTA rangsor másodikja, a tunéziai Ons Jabeur előtt a világranglistán.

Ő az első lengyel játékos, aki elnyerte ezt a címet.

Nála eredményesebb csak a csehek, klasszis női párosa volt 2022-ben, Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, akik csak a Roland Garrost nem nyerték meg, így egyértelmű, hogy ők az év női párosa. (Vélhetően azt is behúzták volna, ha Barbora nem kapja el a koronavírust.) 2018 és 2021 után már a harmadik címüket zsebelik be.

Újoncok a férfi páros díjazottjai. Rajeev Ram és Joe Salisbury először ültek fel a trónja. Ram lett a negyedik amerikai, Salisbury a második brit, aki megkapta ezt az elismerést. A duó idén US Open-, és világbajnok.

Federer viszont a svájci Év Sportolója gálán életműdíjat kapott!

Gratulálunk a díjazottaknak!

@SK__Tennis Twitter
süti beállítások módosítása