Dagadó európai (és új-zélandi) keblek Ausztráliában

Véget ért a bajnokság. 

dubai-honour-08042023-9912-1-scaled.jpg

Tom Marquand és William Haggas megfékezték a Godolphin zabolázhatatlannak tűnő sztárját, az immár kilencszeres Gr1-es bajnok Anamoe-t.

Persze ennél sokkal többet tett az ír tenyésztésű Dubai Honour, mert az ötmillió dolláros Queen Elizabeth Stakes-ben a földrészek csatáját is megnyerte. Kiváló erényeket csillogtatott Yoshito Yahagi idomítottja, Unicor Lion, de a Japánból érkező telivérnek most be kellett érnie az ötödik helyezéssel.

A szombat reggeli európai eufóriát hozó győzelem után így nyilatkozott Haggas mester. "Tudtam, hogy ha megnyugszik, akkor kellőképpen fel fog gyorsulni, és ezt is tette. Anamoe egy nagyszerű ló, ne vegyünk el tőle semmit, de mi nyilvánvalóan azért érkeztünk, hogy megállítsuk őt is és mindenki mást is."  

A Godolphin csillagát ráadásul Mo’unga is megelőzte, így három győzelem után Ausztrália kedvence most harmadik. Ennek ellenére a cél változatlan: Lockinge Stakes, majd Royal Ascot.

"Ez egyszerűen őrület. Őszintén szólva én csak felugrottam erre a lóra a megfelelő napon, a megfelelő időben, de aki elvégezte a munkát az nem én voltam. Hatalmas gratuláció a csapatnak." - Ezek már a zsoké, Tom Marquand szavai.

Nana! Ez ezért túlzás. Nézzék meg, hol volt a nyerő négyszáznál és milyen mesteri lovaglást mutatott be Tom. Ahogyan lova ellépett Anamoe-tól, az maga volt a gyönyörűség.

Nem futott viszont jól a hatalmas médiafelhajtást kapó, 10 millió dollárért vásárolt Alcohol Free.  Első ottani szereplése során csak 10. a Queen Of The Turf Stakesben. Kellett számára ez az akklimatizálódó futás. Másodikra vélhetően már az igazi arcát fogja mutatni.

The Championships zárónapja az új-zélandi tenyésztés elsöprő sikerét hozta.

Az Oaksban totális dobogót alakítottak ki, szintén új-zélandi tenyésztés nyerte a Sydney Cupot, ahol kiderült, hogy Gold Trip nem csatlakozik Lord Cardigan, Straight Draw, Galilee és Makybe Diva négyeséhez, azaz nem lesz a történelem ötödik Melbourne Cup – Sydney Cup duplázója (ugyanazon szezonban). Mo’unga ugyancsak kiwi tenyésztés, ahogyan Atishu is.

A négy Gr1-es futam nyerői:

Australian Oaks (G1, 1600 méter)
Pennyweka (Satono Aladdin (JPN) )  Jim Wallace/Damian Lane  

Sydney Cup (G1, 3200 m)
Explosive Jack (Jakkalberry)  Ciaron Maher & David Eustace/Dylan Gibbons  

Queen Elizabeth Stakes (Gr1, 2000 m)
Dubai Honour (Pride of Dubai)  William Haggas/Tom Marquand  

Queen Of The Turf Stakes (G1, 1600 m)
Atishu (Savabeel)   Chris Waller/Nash Rawiller

Videók a  futam nevére kattintva nyílnak. Kép: justhorseracing.com.au

süti beállítások módosítása