A hozzáállás döntött

Két, más-más szájízzel érkező csapat találkozott az alsóházi rájátszás második fordulójában a Ludovika Arénában, szombat este.

45_hun_plo_15.jpg

A paksiak kötelező győzelmet arattak otthonukban az utolsó nyírségiek ellen, míg a Honvéd Kaposváron szenvedett sima vereséget.

Az alsóházi rájátszás (Play-out) lebonyolításról tudni kell, hogy a Play-offba nem jutók, azaz az alapszakasz 9-14. helyezett csapatai körmérkőzéses rendszerben játszanak, pályaválasztói joggal, oda-visszavágó alapon és a 10 mérkőzés utáni utolsó helyezett esik ki az első osztályból. Az sem mellékes, hogy az eredményeket nem, de pontokat hoztak magukkal a csapatok. Azaz az alapszakasz 9. ASE hatot, míg az akkor utolsó (14.) Nyíregyháza egyet.

Mint minden „Honvéd hazain” elmondható, remek hangulatban feszültek egymásnak a felek, bár a gyenge szereplés miatt Paksról „csak” szurkolók érkeztek, „a tábor” nem.

Mindkét csapat három légióssal futott ki a parkettre. Buckingham duplájával indult a találkozó és ez úgy meglódította a paksi szekeret, hogy Baksa Szabolcsak az ötödik percben máris időt kellett érnie, mert fiai az első negyed felénél összesen egy kosarat szereztek. 2:12-őt mutatott a tábla. Némileg sikerült is megmosni a fejeket, de az első negyed után előnyben voltak a vendégek. 13:17.

A folytatás egy Kopácsi triplával indult és ezzel a hazaiak is beindulni látszottak. 22:22-nél volt először egyenlő az állás, majd Sherman két sikeres büntetőjével magukhoz ragadták a vezetést a piros-fehérek. Ekkor azonban még nem rogytak térdre Eilingsfeldék, mert 33:33-nál szusszanhattak a felek a nagyszünetben.

A második félidőben azonban kezdte fizikailag felőrölni sok sérüléstől sújtott ellenfelét a Honvéd. Csirke Ferencnek még azt az Edwint is 33 percen át pályán kellett tartania, aki sérülése miatt alig edzett a héten.  A már az első félidőben is sokat ficánkoló Tanoh Dez András többször is one-man showt produkált. Szinte egymaga megőrjítette a paksi védelmet, volt, hogy kettő, sőt három magasember között tört kosárra – a legtöbbször sikerrel. Öröm volt nézni a játékát. Meglepetés lenne számunkra, ha még 2024-ben is a Honvéd színeiben pattogtatna. Mi mindenesetre őt tettük a nyitóképre.

Mellette a három légiós játszott leginkább főszerepet a hazai győzelemben, mert a Mijovic-Sherman-Crawley hármas 52 pontot termelt a 75-ből.

A fáradó paksiak sok rövidzárlatot és többször is hosszú gólcsendet produkáltak a második félidőben. Még azt sem sikerült kihasználniuk, hogy Demeterék, nem kevesebb, mint 27 faultot ütöttek be. A 31 büntetőből hetet kihagytak, pedig a körmérkőzés miatt egyáltalán nem mindegy, ki hány ponttal szenved vereséget. Az alapszakasz után (73:69) ismét legyőzte a Honvéd az ASE-t.

Csirke Ferenc, mint mindig most is meglehetősen korrekten értékelt:

„Gratulálok a Honvédnak a győzelemhez! Több dolog is van, ami a vereségünkhöz vezetett. Ilyen például a dobószázalékunk: 31 százalékos hatékonysággal nehéz idegenben nyerni. De az igazi problémám az, hogy azt mondtam a játékosaimnak a mérkőzés előtt, ne lássam azt, hogy a Honvéd jobban akarja a győzelmet. Ez pont nem így történt. Öt-hat játékos végigjátszotta a mérkőzést egy faulttal, ez mindent mutat, csak azt nem, hogy mi akartuk ezt a győzelmet. Elfogadhatatlan, ha valaki esetleg úgy gondolja, hogy vége a szezonunknak! A másik problémám az, hogy Edwin nem edz tíz napja, Eilingsfeld pedig szintén nem edzett, sérülten játszanak. Meg tudnám csinálni, hogy ők nem játszanak, de láthattuk, hogy mi történik a pályán, ha például Edwint lecserélem. Ez egy nagy probléma, hogy labdásként egyedül ő tudja mozgatni a csapatot. Ezen meg kell próbálni változtatnunk, mert az nem megy, hogy sérülten csapágyasra játszatjuk. Egyébként 65 pontot lehet dobni idegenben, de akkor meg kell mutatni védekezésben, hogy akarjuk a győzelmet, és én ezt most nem láttam a játékosokon. Szerdán mindenképp nyernünk kell a Szeged ellen hazai pályán.”

Többször láthattuk azt az elmúlt években, amiről a paksiak szakvezetője beszélt, hogy bizony, ha nincs éremesély, sok-sok amerikai játékos, a bajnokság ezen szakaszában "fejben már nincs itt".

Baksa Szabolcs: „Védekezőszempontból extra mérkőzést játszottunk. Azzal, hogy Völgyi Marcell visszatért és Simon Kristóf is már egy hete újra edz, az volt a tervünk, hogy kilenc-tíz játékost végig rotálunk, és próbálunk agresszívak lenni. Tisztában voltunk vele, hogy a Paks játékának Edwin az első számú szervezője, ezért megpróbáltuk őt minél inkább nyomás alatt tartani. Az elején egy kicsit görcsösek voltunk, a tranzíciókat nem tudtuk befejezni, de ahogy megszoktuk a faulthatárt és ahogy elkezdtek felgyorsulni a lábak, mi diktáltuk a tempót. A félidőben még nem vezettünk, de a fordulás után fizikailag jobban bírtuk az iramot. A playout lebonyolítása azt jelenti, hogy holnap lehet egy kicsit pihenni, aztán hétfőtől az Oroszlány elleni mérkőzésre koncentrálunk. A Paksnak sok sikert kívánok a folytatásra, a szurkolóinknak köszönjük a biztatást.”

Kép: HunBasket

süti beállítások módosítása