Telivérek az olimpiákon

A kedden bejelentett megállapodás értelmében a 2024-es párizsi olimpiai játékoktól kezdődően a telivéreket is elismerik a rajtlistákon és az eredményekben.

sporthorse-eventing-cross-country-galloping-legs-hooves-shoes-studs-print-ska_7067_sarah_andrew.jpg

Korábban a visszavonult telivér versenylovakat "ismeretlen tenyésztésűként" tüntették fel. A megállapodás - amely a díjlovaglásra, díjugratásra és díjlovaglásra vonatkozik - az Európai és Földközi-tengeri Lovas Szövetség (EMHF), a Sportlovak Világszövetsége (WBFSH), a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) és a Nemzetközi Méneskönyv Bizottság (ISBC) közötti megbeszéléseket követi és az összes FEI-versenyre is kiterjed. Az FEI és a WBFSH közötti egyetértési megállapodás értelmében eddig csak a WBFSH tagsági méneskönyveit vették figyelembe, mivel e szervezet tagjai kifejezetten az olimpiai szakágak számára tenyésztenek lovakat.

Dr. Paull Khan, az EMHF főtitkára és a versenylovak utógondozásával foglalkozó nemzetközi fórum (IFAR) irányítócsoportjának tagja elmondta: "Világszerte sok erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy a visszavonult versenylovak tulajdonosait arra ösztönözzék, hogy második karrierlehetőséget keressenek számukra. Ez az elismerés egyrészt azt az üzenetet közvetíti, hogy a telivérek más lovas sportágakban is kiválóan versenyeznek, másrészt több telivér-tulajdonost ösztönöz arra, hogy fontolóra vegye versenylovaik számára ezt a nyugdíjazási lehetőséget."

Kép: TDN

süti beállítások módosítása