A franciák következnek

A gallokon a sor, azaz fókuszban a legjobb francia háromévesek.

fv1rhqwwiaexdmm.jpg

Ez persze a globális lóversenyzés korában nem igaz, hiszen az angol 2000 Guineas-t nyerő Andrew Balding mellett több angol és ír tréner is lovat indít a longchampi klasszikusokban, azokban a versenyekben, amelyek kulcsfontosságú lépést jelentenek a bajnokok következő generációjának kiválasztási programjában.

Mivel az előjelzések szerint meglehetősen mély pálya várható vasárnap a Poules d'Essai des Poulains (mének és kancák, 1600 m, 650 e euro) és Poules d'Essai des Pouliches-ben (kancák, 1600 m, 550 e euro), ezért a szaklapok ez elmúlt napokban kiemelten kezelték ezt a kérdést, hogy mely telivér miként alkalmazkodhat majd ehhez. A választ vasárnap délután kapjuk meg.

Mivel Franciaországban csak 500 méter a distansz különbség a derby/kancadíj és a tavaszi klasszikusok távjai között így ezek a futamok sokkal fontosabbnak tűnnek mint  a newmarketi vagy a curraghi kiadások.  Talán ezzel is magyarázható, hogy elmúlt években több lónak sikerült elérnie a Poulains/Jockey Club duplát a méneknél és ugyanígy a  Pouliches/Diane kettőst a kancáknál. Elég csak Shamardal, Lope de Vega, Brametot, St Mark’s Basilica, Zarkava, Golden Lilac, Avenir Certain vagy La Cressonnière nevét említeni.

Mindkét idei futamban mutatkozik egy kiemelkedő favorit.

A kancáknál (start 16:30) a hármas győzelmi sorozattal érkező Blue Rose Cen, akit az a - mindössze 36 esztendős -  Christopher Head treníroz, akiről pár hete már szóltunk néhány szót édesapja visszavonulása kapcsán. Nyolc ellenfelét legyőzve nyerte a felkészítő futamotÉdesapja nyolcszor (zsokéként), nagynénje hétszer, nagyapja ötször nyert "Pouliches-t", utóbbiak trénerként.

A méneknél (start: 15:50) egy idehaza talán egyáltalán nem ismert idomár, Yann Barberot idomítottja, a szintén hármas győzelmi sorozatból érkező, Prix de Fontainebleau nyerő, American Flag a fogadók kedcence.

A két klasszikus mellett (17:10-kor) futják még a hároméves kancák 2000 méteres futamát, a Prix Saint-Alary-t, ahol két kiváló aspiráns a mérföldes távot kihagyva verseng majd egymással – no meg persze a teljes mezőnnyel. Jannah Rose és Boogie Woogie az eddigi formáik alapján kiemelkednek vetélytársaik közül, de a hároméves futamok előzetes esélylatolgatásait kezeljük mindig óvatosan, így mi is így teszünk. Mindenesetre a két favoritot tekintve ez nem csak egy francia-ír találkozó lesz, hanem a Soumillon-R. Moore összecsapások egy újabb fejezete.

A három, hároméveseknek kiírt futam igazán kiváló csemegét kínál majd a galoppsport kedvelőinek. 

Franciaországhoz kapcsolódó hír, hogy a tavalyi botrány után a France Galop igazgatótanácsa 2022 decemberében úgy döntött, hogy 24-re emeli a Prix de l'Arc de Triomphe versenyen részt vevő lovak maximális számát.

Nyitókép: @black_type_tv Twitter

süti beállítások módosítása