Az álmok színháza

Itt az európai lóversenyrajongók leginkább várt hétvégéje, amikor a legszebb álmok is valóra válhatnak.

ar.jpg 

Mától három napon át egy-egy globális érdeklődésre számot tartó futam a sportág ikonikus helyszínein.

A galoppsport ünnepe pénteken veszi kezdetét az epsomi lankákon, amikor is a legjobb talpon lévő hároméves kancák vállalkoznak a klasszikus derbytávra kiírt Oaks (Gr1, 2420 m, 500 e GBP) teljesítésére.  

A futam történelme egészen 1779-ig nyúlik vissza és mivel a világháborúk alatt sem maradt el, így a 245. kiadását ünnepli a mai napon.

Ha az indulókra vetünk egy pillantást, akkor megállapíthatjuk, hogy a múlt héten 400. Gr1-es győzelmét ünneplő élő legenda, Aidan O’Brien dédelgetett kedvencének, Savethelastdance-nek kancadíjról szőtt álmait leginkább a Gosden apa-fiú páros veszélyezteti, akik két kiváló aspiránst, Soul Sistert és Running Liont küldenek csatába a klasszikus trófeáért. Start 17:30-kor. (Előtte a Gr1-es Coronation Cup 16:10-kor.)

Másnap a futamok futama, a derbyk derbyje, a lóversenysport wimbledoni vagy futball világbajnoki döntője, a 244. Epsom Derby (Gr1, 2423 méter, 1,125 millió GBP) következik.

Az nem meglepő, hogy a futam vezető trénere, a nyolcszoros győztes, Aidan O’Brien idomítottjával kezdődik itt is az esélyesek felsorolása. Az már annál inkább, hogy a nyitóképen látható Auguste Rodin csak 12. volt a számára kényelmetlen, mérföldes 2000 Guineas-ben, de ha megnézzük, hogy a papa Deep Impact, a mama pedig a Prix de l’ Opera hőse, Rhododendron abszolút érthető a favorizálása. A derbyben három világklasszis tréner, nevezetesen Charlie Appleby (Military Orderrel), Sir Michael Stoute (Passengerrel) és John Gosden (Arrest-tel) próbálja megakadályozni, hogy a lóversenyvilág legáhítottabb trófeája Írországba kerüljön.

Utóbbit Frankie Dettori lovagolja, aki értelemszerűen utoljára szeretné még vitrinjébe helyezni ezt a kupát. Aki szereti a számmisztikát: az olasz először 2007-ben győzött Authorized-del, majd rá 8 évre Golden Horn-nal. Azóta ismét nyolc év telt el…

Ezekhez a kezdési időkhöz 1 órát hozzá kell adni!

dwe.jpg

Kérem figyeljenek a kezdési időpontra, mert a versenyek versenye már a megszokottól korábban, 14:30-kor startol.

Ez sokaknál kiverte a biztosítékot, de nem tehettek mást, hiszen a lóversenyzés még Angliában sem vetélkedhet népszerűségben a futballal, márpedig 16 (nálunk 17) órakor kezdődik az FA Cup döntője.

Pár vélemény a Twitterről:

"Személy szerint úgy gondolom, hogy ez egy teljesen nevetséges ötlet."

"Micsoda szemétség. Miért nem tudták a futball félidejében lefutni?"

"Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! Micsoda szégyen. Még egy okkal több, hogy szerdára tegyék vissza a versenyt."

Maradjunk annyiban, hogy a középső vélemény teljesen abszurd, és innen nézve sokkal észszerűbbnek tűnik a korábbi kezdés, mind az FA Cup döntővel való összecsúszás. Ezzel a derby különös rekordot fog dönteni. A legkorábbi kezdése 244 év alatt (magyar idő szerint) 15:25 volt 1996-ban, amikor a Foci EB nyitómérkőzése miatt lett kimozdítva jól megszokott időpontjából. Ennek ellenére 130 ezer nézőt várnak a helyszínre.

Vasárnap a másik európai kultikus helyszín, a Chantilly-i kastély elképesztő környezete várja majd a résztvevőket és a nézőket. Itt a 183. Francia derbyre kerül sor. A Prix du Jockey Club-ban (Gr1, 1,5 millio Euró) csak 2100 méter a táv és a megszokottnál picit szerényebb a létszám. Még a Coviddal terhelt években is volt minimum 15 induló (2021-ben pl. 19), azonban e sorok csütörtöki írásakor már csak 11 név látható az indulási listán. A France Galop azonban nem tétlenkedik és hatalmas, országos méretű médiakampánnyal igyekszik reklámozni a háromévesek csúcsfutamát. 

Amiben, a legutóbbi négy versenyét is veretlenül lehozó, Big Rock a kiemelkedő favorit. Nehéz lenne fogást találni rajta, hiszen utolsó három alkalommal már egyaránt 2000 méterre futott és mind megnyerte. 

Ráadásul emelkedő formákkal.

Mindezt olyan stílusban, hogy többen máris Frankelhez hasonlították. Trénere, Christopher Haed nyert már ugyan rövid pályafutása során két Gr1-es futamot is, de most ezzel a kiválósággal könnyen felülhet a csúcsra. A francia szaklapok kiemelt figyelmet fordítanak Pascal Bary idomítottjára, a még veretlen - és horribilis áron utónevezett Feed The Flame-re, akit a négyszeres győztes, és aznap születésnapos Christophe Soumillon fog lovagolni. Chantilly-ban vaárnap 16:05-kor startol a háromévesek legnagyobb erőpróbája.

fxh0peqxoae3iaq.jpg

Figyeljék a facebook csoportunkat, mert a 44. Turf-gála mellett csak az európai csúcshétvége lesz programon nálunk.

Képek: Twitter, The Jockey Club, France Galop

süti beállítások módosítása