174. Prix de Diane

Pompázatos kalapok a lelátón, sztárparádé a pályán, avagy fókuszban a hölgyek.

slider_diane-scaled.jpg

A lóversenyzés Top nemzetei között biztosan nincs, de talán a teljes sportágban is kevés példa akad rá, hogy egy adott országban nem a derby a leglátogatottabb hároméves klasszikus.

A franciák, akik (Európában) elsőként és egyedüliként rövidítették a klasszikus 2400 méteres távot, ebben is különcnek számítanak, hiszen az idei, 183. derbyjüket alig több, mint 6500-an látták a helyszínen, és még ez is 37%-os emelkedést mutat 2022-höz képest.

Mi ez az Epsom Derby 130-, és a Kentucky Derby 150 ezres nézőszámához, ugye?

Kétségtelen tény, hogy a kalap bemutatóval és divatmustrával egybekötött Kancadíj nagyjából minden esztendőben az említett nézőszám öt-hatszorosát csábítja Chantilly-ba (pedig 18 eurótól indulnak a belépőárak). Az idei verseny ráadásul olyan parádésnak ígérkezik, hogy mi már május 15-én megjelent cikkünkben azt kérdeztük:

2023-ban érdekesebb lesz a Prix de Diane, mint a Derby?

Isten ments, hogy a nagyszerű Rouget idomítás győzelmét megkérdőjelezzük, de a kancáknál az idén egészen parádés mezőny várja a 2100 méteres futam startját. Jannah Rose (Frankel), a Prix Saint-Alary, Pensée du Jour  (Camelot), a Prix Pénélope (Gr3) és Blue Rose Cen (Churchill) a  Poule d’Essai des Pouliches bajnoka is starthoz áll, a klasszikus második helyezettjével, Lindy-vel (Le Havre) egyetemben. 

Mindig figyelni kell a horribilis áron utónevezett lovakra, jelen esteben Elusive Princess-re, aki tizenötödikként, 66 ezer euró (!) megfizetésével  csatlakozott a mezőnyhöz. Dubois mester úgy ítélte meg, hogy a Prix Saint-Alary második helyezése után idomítottja megfelelő formában van a sikeres szerepléshez. A mester már a futam előtt kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot. A tulajdonában álló saját tenyésztésének 50%-át megvásárolta tőle az LNJ Foxwoods. Ez valójában Larry, Nancy és Jaime Roth-ot takarja, ez az ő monogramjuk. Az amerikai tulajdonosok története Rachel Alexandrával kezdődött. "Látva, hogy Rachel Alexandra legyőzte a méneket, nagyon erős benyomást tett rám. Fokozatosan megszállottja lettem ennek a kancának, megszerettem a sportot és elkezdtem követni a versenyeket a TV-ben." - mondja Jaime Roth, Larry Roth, az egyik legnagyobb szemüveg gyártó és forgalmazó cég igazgatójának lánya.  A családi szindikátus már több, mint 50 lóval rendelkezik és  Ausztráliától az Egyesült Államokon keresztül Európáig "vadászik" a kiválóságokra. Eredménytől függetlenül vélhetően a kanca az Államokba költözik majd.

Nem szóltunk még az angol kiadás során a startgépnél rakoncátlankodó, amiatt önmagát a versenyből kizáró Running Lionról, akit az a John (és Thady) Gosden küld csatába, aki a verseny címvédő trénere. 

Bizony, tavaly Hollie Doyle az európai lóversenytörténelem első női, klasszikus-nyerő lovasa lett Nashwa révén. Hollie egyébként múlt hétvégén tovább gyarapította klasszikus serlegeinek számát, mert az olasz kancadíjat is megnyerte.

Kis kedvcsináló:

Start 16:05-kor!

Nyitókép: France Galop 

süti beállítások módosítása