Az ír ráadás

Ha az Ír Derby neve önmagában nem lenne elég a közönség bevonzásához, megteszi helyette az Epsom Derby frissen avatott bajnoka.

augusterodin1.jpg

Auguste Rodin vezeti ugyanis az esélyesek listáját a vasárnap magyar idő szerint 16:40-kor elrajtoló Ír Derby-ben. A körülmények gyakorlatilag ugyanazok, mint egy hónapja Angliában: 2400 méteren csatáznak egymással a legjobb hároméves mének és kancák (heréltek kizárva) a Hármas Korona második ágáért. A különbség pusztán, hogy Epsom dobjait a Curragh versenypálya horizontig futó gyepe váltja fel.

Olyannyira sok a hasonlóság, hogy a brit kiadás első négy helyezettjéből hármat most is viszontláthatunk. Élen a győztessel, az Aidan O'Brien idomításában álló Auguste Rodinnal. A csodacsikó úgy hódította el a derby-k derby-jének trófeáját és a vele járó halhatatlanságot, hogy előtte mindössze csalódást keltő 12-ként végzett a 2000 Guineas-ben. Sokan nem értették, miért ragaszkodott trénere ezek után is a Derby-induláshoz, ennél jobban azonban rég nem sikerült egy látszólag rossz döntés: nyolcadik győztesét jegyezte a mostanában bukdácsoló ír legenda a britek legfontosabb értékmérőjében.

Az a King Of Steel, aki Epsomban megszorongatta, a Royal Ascoton szerepelt az aktuális futam helyett, ahol nem mellesleg megnyerte a King Edward VII Stakes-t. Helyette azonban itt lesz White Birch és Sprewell, hogy megnehezítsék a duplázást.

epsomderby1.jpg

Márpedig ez az igazi tét. Hasonló dolgokat mondhatnánk el az Epsom Derby-ről, mint a Kentucky Derby-ről tettük május elején. Sok ló itt találkozik egymással először, így semmi garancia nincs rá, hogy tényleg az évjárat legjobb húsz lova méri össze az erejét, illetve a szokásosnál jóval népesebb mezőny is rengeteg fiatal lovat megzavar - csakúgy, mint Epsomban az emelkedők és lankák kombinációja. A nyerő gyakorlatilag megjósolhatatlan és sokszor a véletlen is nagy szerepet játszik a végkifejletben.

Épp ezért bír kiemelkedő jelentőséggel a győztes következő lépése. Mint a Voldemortot csecsemőként legyőző Harry Potternek, úgy a Derby-nyerőnek is hatalmas hírnév szakad a nyakába egyik pillanatról a másikra, amihez utána kemény munkával fel kell érnie. Bebizonyítani, hogy nem csak a szokatlan körülmények nagyon specifikus együttállásánál ő a legjobb. Ez a meghatározó következő lépés pedig az Ír Derby - vajon kié lesz az évjárat trónja vasárnap után?

Amennyiben egy Coolmore ló nyeri az ír kékszalagot, az lesz Aidan O'Brien 15. Ír derby és 100. klasszikus címe! 

Sikerülhet?

Azért a szombati napról se feledkezzünk meg, ugyanis egy hasonlóan komoly felvezetőt kapunk: a Pretty Polly Stakes-ben a legjobb hároméves és idősebb kancák csatáznak magyar idő szerint 16:25-kor. Above The Curve a favorit szintén O'Brien kezei alól, de nyolc ellenfele lesz rajta, hogy az esélyeit ne tudja aranyéremre váltani.

Képek: Racing Post

süti beállítások módosítása