Ott a századik!

Auguste Rodin hatalmas duplázása még ennél is fontosabb mérföldkövet jelentett trénerének, Aidan O'Briennek.

irishderby1.jpg

Az ír fenomén ugyanis kerek 100. klasszikusának trófeáját emelhette a magasba, miután Deep Impact fia az Ír Derby-t is megnyerte.

Mellesleg 15. alkalommal vezethette vissza O'Brien a győztest az Ír Derby-t követően, ami a verseny történetében is rekord - igaz, saját rekordját döntötte meg, és dönti majd meg minden további sikerével, az élő legenda ugyanis mindössze 53 éves. És már több életműre elegendő kupa sorakozik a polcain, de hol van még a vége?

Persze Auguste Rodinról is kizárólag szuperlatívuszokban lehet beszélni, már ami jelenlegi formáját illeti. Június elején kisebb meglepetésre elhódította az Epsom Derby aranyérmét, és minden szem a ménre szegeződött, hogy ezt a hatalmas sikert később is meg tudja-e ismételni. Most már tudjuk, a válasz igen. 2023 legjobb háromévesének pedig egyre csak rövidül az odds-za az októberi Prix de l'Arc de Triomphe-ra, ahol az egész kontinens legjobbjai mérkőznek meg egymással.

Pedig nem volt könnyű feladata: a célegyenesre vezető kanyarban tréningtársa, San Antonio megsérült, Wayne Lordan pedig leesett, épp Auguste Rodin előtt. Ryan Moore szerencsére le tudta reagálni a helyzetet és kikerülték őket, elmondása szerint azonban kiestek a jó ritmusból. A finisre azonban sikerült az élen fordulni, és kisebb csata után maguk mögé is utasították Adelaide Rivert. Harmadik Covent Garden, O'Brien ezzel a teljes dobogót befoglalta - sőt negyedikként is az ő idomíttja ért be, míg ötödikként fia, Joseph egyik lova. Teljes Coolmore tarolás.

"Aidan elmondaná, hogy ez mindenki másról szól, és az is, meg, hogy ez egy nagy csapatmunka, és nyilvánvalóan mindig sok embernek megköszöni. De okkal vannak ilyen mutatói, és nagyon szerencsés vagyok, hogy ennyi ideje lovagolhatok neki. Ő ültetett fel ezekre a lovakra, akik képesek ilyen versenyeket megnyerni. Nagyon hálás vagyok, hogy neki dolgozhatok." - mondta Moore a Racing Postnak O'Brienről.

A teljesség igényén a kancák szombati vetélkedését, a Pretty Polly Stakes-t Via Sistina nyerte, míg második Stay Alert, ezzel Fastnet Rock apaménként összehozott egy házibefutót. A mezőny két háromévese 7., illetve 9. helyen végeztek, azaz egyértelműen az idősebb lovak erőfölényét láthattuk. Őszig viszont nem érdemes minősíteni az évjáratot - addigra mérettetnek meg ugyanis a 2020-as év legjobb feltörekvői a rutinosabb korosztály ellen.

Nyitókép: Racing Post

süti beállítások módosítása