Ez aztán a kezdés

Legalábbis számunkra. Következzék a nyári pihenőnk utáni első versenytudósításunk.

alexis.jpg

A lóversenyzés nemzetközi körforgásában ugyan egész nyáron futnak kiemelt versenyeket, de azért a július és az augusztus nem titkoltan "picit lazább". (Idehaza pl. összesen öt galopp meetinget rendeztek ebben a kánikulai forróságban). Az Egyesült Államokban a népszerű üdülőhelyen Saratogában, míg Franciaországban a "queen of the Norman beaches" névre is hallgató Deauville-ban dübörög a szezon.

Vasárnap előbb az idősebb kancákat, majd a csikókat szólították startgépbe, egy-egy királykategóriás futamban a francia fürdővárosban.

A Prix Jean Romanet-et 2004-ben tűzték először programra, azaz a 20. kiadásban futottak a legjobbak 2000 méteren. A nyolcfős mezőny nem okozott csalódást, mert csak az utolsó vágtaugráson dőlt el a trófea, igaz még ott is csak a célfotó tudott dönteni. A fiatal Alexis Pouchin 2023. július 30-án szerezte meg pályafutása első Gr1-es győzelmét (a Prix Rotschildban), augusztus 20-án már (két országban!) háromnál járt. Ezt a futamot is - ahogyan korábban a másik kettőt is - Andre Fabre lovával koronázta meg, minekután Mqse De Sevigne (Siyouni) orrhosszal verte Via Sistina-t. Jól jegyezzük meg a fiatal lovas nevét! Ő látható a nyitóképen is.

Siyouni négyéves lánya lett az első, aki „a Rothschildot” és „a Romanetet” is megnyerte ugyanabban a szezonban.

A Prix Morny viszont 1865 óta szerves része a francia versenyszezonoknak. Itt bizony már augusztusban robbanékonyságról kell tanúbizonyságot tennie a legfiatalabb évjáratnak, hiszen a táv 1200 méter, de már Gr1-es szinten.

Vandeek (Havana Grey) tette le leghangzatosabban a névjegyét, hiszen néhány kivételtől eltekintve csupa nagydíjnyerőt (közte két Royal Ascot-bajnokot) vert. Nem túlzás kijelenteni, hogy 2023 legerősebb csikómezőnyét láthattuk versenyezni. E futam után az olasz, de mostanság Hongkongban dolgozó Andrea Atzeni ünnepelhetett.

Mindkét futam végeredménye totális papírformát hozott. Mindkettőben az első háromnak tippelt telivér érkezett dobogóra, és folytatódik a hazai fölény is: 14 Group 1-es futam után, csak háromnak a trófeája került külföldre 2023-ban.

Nyitókép: Equidia Twitter, eredményközlések: Racing Post

süti beállítások módosítása