Hazájában is próféta

Jaroslav Línek nem csak Budapesten „a legnagyobb király”, hanem kis túlzással a szlovák galoppsport egyedüli zászlóvivője!

dsc_9642.JPG

Ahogyan az év folyamán oly sokszor, a szombati meetingnek is abszolút főszereplőjévé vált lehengerlő sikereivel.

A 31. Szlovák Kancadíjban (2000 méter!) nem igazán tudtak labdába rúgni a cseh kiadás élmezőnyének tagjai. Ezt talán csak a Lokotrans üdvöskéje, Willemine mondhatja el magáról, aki Karlovy Varyban klasszikus távon, míg szombaton négyszázzal rövidebbre is felálhatott a dobogó legalsó fokára. A nap talán legnagyobb meglepetése volt, hogy a tíz futamból, illetve az általunk vizsgált nyolcból (mert volt egy gát és egy akadályverseny is a programon) a nagy létszámú cseh küldöttség csak az utolsót, egy IV. kategóriás hendikepet tudott behúzni, Blondie (Mount Nelson) révén.

Az okokat kutatva mindenképpen a Magyar Derby hercegének, Jaro Líneknek a neve kívánkozik az élre, hiszen nem csak a Kancadíjat nyerte meg az idén bombaformában versenyző Free Folie-val (a nyitóképen), hanem még két másik futamot is, ráadásul mindkettőt kettős (zsoké+tréneri) minőségben.

A remeklő Free Eagle kanca tavasszal még csak pénzes helyezéseket szerzett, de a Turf-gálán már nyerte az 1800 méteres Cena Arvyt, majd a derbynapon a 2000 méteres Cena Pat’s Musicot. Most pedig felült az évjárat csúcsára – legalábbis nemtársai között, bár ez egyik cseh szaklap a legjobb szlovák háromévesnek nevezi. Feschanda és a már említett Willemine a dobogósok, mindketten Csehországból.

dsc_9741.JPG

A magyar lovak most nem alkottak maradandót, de ha lehet ilyet mondani versenysportban, most nem is a győzelem volt a legfontosabb. Di Domenica Sweety nyolcadik, míg Rispetta végül hetedik helyen ért célba futamában.

A magyar tenyésztésű, de szlovák színekben futó Shamal Emmi meglehetősen rakoncátlan volt a startgép előtt, de a pályán már csak a futásra koncentrált és ez 2000 méteren remek eredménnyel párosult: második helyen ért célba Blue Bay (Línek) mögött.

A program második futama a korábbi Ribárszki idomításnak, Ypsilon King-nek állított emléket, aki rendszeres résztvevője volt a pozsonyi meetingeknek, sőt győzni is tudott a pozsonyligetfalui pályán. A mérföldes hendikep után egy szindikátus ünnepelhetett kedvencük, Wirrwarr (Jukebox Jury) révén. Az Eagle Top ivadékot Jiri Palik vezette győzelemre, de a futtatói körben megtalálhatjuk, a „szlovákok Berkesi Juditját”, az az RTVS televízió népszerű, és a lóversenyzést ezek szerint már nem csak közvetítő műsorvezetőjét, a zöld ruhában látható Barbora Žiačikovát is. Már helyszínen gratuláltunk a kolleginának és az általuk nyert kupát meg is mutattuk élőben a Magyar Turf Clubon.

barbi.jpg

Terveink szerint legközelebb a St. Leger napjáról, szeptember 24-én fogunk tudósítani a szlovák fővárosból.

Képek: Juhász Zsóka/Treattelling

süti beállítások módosítása