Szezonértékelő a nagydíjak tükrében

Ugyan még két versenynap hátra van a Kincsem Park-i galoppszezonból, de a nagydíjak sora véget ért.

csonti.jpg

Megnézzük, hogy miként teljesítettek ezekben a legjobbak 2023-ban.

Figyelem sok-sok számadat következik!

Az év főszereplője egyértelműen a nyitóképen látható Csontos Pál volt, aki trénerként 10 kupát tehetett vitrinjébe a 21-ből. Parádés teljesítmény. 47%-os mutatójával megközelítette Kovács Sanyi 2012-es rekordját, aki 20 nagydíjból tízet jegyzett akkor, azaz 50%-al zárt.

Az istállólovasnak, Stanislav Georgievnek azért nem lett meg a tíz, mert a Nemzeti Díjban Amore Boy nyergében csak harmadik lett. A klasszikust Arames nyerte Tomás Lukásekkel. A kékszalag után pedig a Magyar Derby hercege, Línek ünnepelhetett, ott Stani második Lord Winterrel.

Míg tavaly két csodás telivér (Simply The Best és Mágnás Miska) is nyert három-három nagydíjat, idén ez csak Amore Boynak sikerült, az Alagi-Derby-Kisbér triplával, megszakítva egyúttal az Alagi Díj ismét, immár 11 éve fennálló átkát.

A „Csonti-Giorgo páros” legnagyobb ellenfele idén is a Kovács-Kozma duó volt. Sanyi hat nagydíjat jegyez, de ezek közül Pityuka „csak” ötöt ült, mert Csinibabával Mocsinka Vivien győzött a Hazafi Díjban. 50 éve nem nyert magyar tenyésztésű kanca derbyt, ezért is sajnálatos Prometheus lányának sérülése.  

Ugyanúgy négy magyar tenyésztésű győzelem született, mint egy évvel korábban. Idén mind a négy Kovács Sándor istállójához köthető.

A számadatokból világosan kitűnik, hogy immár második éve tart ez a versengés a krekk idomárok között, így a húszszoros champion újra nagy riválist kapott, mint korábban Ribárszki Sándor személyében.

Ha a huszonegyből kivesszük a két angol győzelmet, a 19 nagydíjból ők ketten nyertek 16-ot!  Hatalmas, döbbenetes a fölényük.

Pap Gabriella, Maronka Gábor és Fézer Róbert fért csak oda mellettük a húsosfazékhoz.

A lovasoknál Georgiev (8) és Kozma (5) mellett még Línek, Lukásek, Dettori (2), Kolumbán, Laube és a két hölgy, Fézer Ramóna (Kritérium) és Mocsinka Vivien ünnepelhetett. (2012-ben  fordult elő utoljára, hogy Jaro nem nyert legalább 2 nagydíjat nálunk!)

A legfontosabb szereplők, a lovak esetében Amore Boy triplájáról már szóltunk, mellette Mesetár és Vain Hope nyert kettőt. Szerencsére idén egytelen nagydíjban sem módosult a sorrend doppingvétség miatt.

A tenyészhely alapján a sorrend: 7 IRE, 5 FRA, 4 HUN, 3 GER, 2 GB tenyésztésű siker.

Az apamének királya értelemszerűen Shamalgan, hiszen csak ő adott három (igazából csak egy) nyerőt Amore Boy révén. Mellette csak a duplázók (Vain Hope, Mesetár) papái (Akaba és Gutaifan) szerepelnek a listán kétszer, azaz olyan apamént nem regisztrálhatunk, aki két különböző kiemelt nyerőt is adott volna.

Gratulálunk minden nagydíjnyerő csapatnak!

A tévedés, elszámolás jogát most is fenntartjuk!

Képek: ZL Photos

süti beállítások módosítása