Egy korszak vége

Furcsa helyzet Ázsiában!

taipa-racecourse-macau.jpg

Míg a japán lóversenyzés abszolút világvezető szerepre tört és Hongkongban is virágzik az iparág, addig Makaóban és Szingapúrban véget ér a királyok sportja.

A makaói lóverseny, amely az ázsiai versenyzés szülőhelye, április elején megszűnik, miután a kormány január 15-én megerősítette, hogy visszavonja az engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy az adósságokkal küszködő Jockey Club továbbra is irányítsa a kolónia egykor nagyszerű telivér-iparát.

"A lóversenyzés "hanyatló iparág Makaóban, valamint néhány szomszédos régióban. A makaói kormány átfogó elemzést végzett, és megállapította, hogy a lóversenyműveletek nem hozták meg a kívánt társadalmi-gazdasági előnyöket" - mondta André Cheong Weng Chon, a makaói kormány közigazgatási és igazságügyi minisztere.

A sportág Szingapúrban, egy másik, egykor virágzó ázsiai joghatóságban szintén idén, október 5-én ér véget, 16 hónappal azután, hogy a szigetállam kormánya úgy döntött, hogy 180 év után bezárja.

A hír természetesen sajnálatos számunkra, de..

"A Macau Horse Racing Company Limited veszteségesen működött, több mint 2,5 milliárd pataca (kb. 245 millió font/ 283 millió euró) felhalmozódott. Ezenfelül az évek során a makaói lóversenyipar fejlődésének és növekedésének korlátozott volt a tere, és az elmúlt három évben a világjárvány okozta kedvezőtlen hatásokkal együtt egyre nehezebbé vált a működés fenntartása. Az igazgatótanácsnak nehéz döntést kellett hoznia, de 2024. április 1-jével kezdődően a vállalat beszünteti a lóversenyzéssel kapcsolatos valamennyi tevékenységét".

Sajnos nem várható el, hogy a világ bármely kormánya folyamatosan invesztáljon egy ennyire veszteséges iparágba, legyen az bármi is.

Kép: TDN X

süti beállítások módosítása