Nevéhez méltón

Vasárnap révén újabb rangos versenyben futottak a  telivérek Hongkongban.

2024-pic-1-28-jan.jpg

A Hong Kong Jockey Club fennállásnak 100. évfordulója kapcsán, 1984-ben életre hívott verseny a világ legjobb sprinterét is csatába szólította. Bizony, nem túlzás a jelző Lucky Sweynesse kapcsán, mert a hétközi - egyébként totális ázsiai tarolást hozó - Longines gálán láthattuk, hogy 125-ös osztályzatával ő ma a sportág legmagasabbra értékelt "repülőgépe". A 66 esztendős Manfred Man Ka-leung idomítottja ráadásul címvédőként várta a Centenary Sprint Cup startját.

Az 1200 méteres futam összdíjazása 13 millió HK dollár, azaz hozzávetőleg 600 millió forint!

Lovasa, Zac Purton addigra már négy győzelemnél járt, de a legfontosabb fellépését értetlenkedve figyeltük. Zac annyira hátul helyezkedett a bajnokkal, hogy féltávnál megesküdtünk volna, hogy nem fog tudni a hátralévő 600 méteren akkora hátrányt behozni.

Nem is sikerült.

A győzelmet az ötéves ausztrál tenyésztésű herélt, Victor The Winner (Toronado) szerezte meg, aki szeptemberben egyszer már legyőzte Luckyt, de ezen a szinten (Gr1) első győzelmét aratta. Hogy mi történhetett a hatodikként célba élő címvédővel, ezt egyelőre nem tudjuk.

"A verseny első részében egyszerűen elvesztette a fonalat, pedig nem kezdett lassan, de nem tudott lépést váltani, aztán amikor a lovak elé kerültek és visszavettek a sebességből, ez lehetetlenné tette, hogy onnan ahol mi voltunk, győzni tudjunk" - mondta Zac, akit talán némileg vígasztalt, hogy hat (!) győztest lovagolt a versenynapon.

 

2024-pic-2-28-jan.jpg

Danny Shum idomár és az új bajnok

"Nagyszerű érzés. Köszönöm a lehetőséget a tulajdonosnak és a trénernek. Külső starthelyet húztunk ugyan, de kirepültünk a kapuból, így ezt kihasználva csak mentünk előre - utána elég nyugodt volt és 500 méternél már tudtam, hogy nagyon erős lesz a végén. Szerencsésnek vallom maga és köszönöm ezt a győzelmet mindenkinek" - mondta a másik boldog zsoké, Derek Leung.

Képek: hkjc.com 

süti beállítások módosítása