Idén debütálnak Galileo utolsó csikói

A Coolmore legendás ménje 2021-ben fedezett utoljára. Azok a csikók most kétévesek, így idén kezdik meg a versenyzést.

galileo-head-shot3.jpg

Deep Impact dicsőségesen távozott: a mindössze 14 csikóból álló utolsó évjáratából került ki Auguste Rodin, aki az Epsom-, Irish Derby-, az Irish Champion Stakes és Breeders' Cup Turf aranyérmét is elhódította. Most pedig a 12-szeres bajnok mén, Galileo csikóin a sor, hogy méltó módon zárjanak le egy – nem túlzás – teljes érát az európai lóversenyben.

Mindössze 13 kétéves Galileo csikót regisztráltak és a Weatherbys ménjelentése szerint eddig csak egyet neveztek el. Ez a csikó a Last Galileo nevet viseli, bár valójában az utolsó évjáratból elsőként született, 2022. február 13-án. A Coolmore tenyésztette, anyja Bye Bye Birdie, nagyanyja a kétszeres Grade I-es győztes Dank féltestvére. 200 000 euróért vásárolták meg a tavalyi Goffs Orby Sale-en, és jelenleg Angliában az előkészítő edzésmunkát végzi.

Egy lánytestvérét, a Newstead Breeding tenyésztette. Jelenleg Jessica Harrington edzi, aki egy másik Galileo csikót, az Irish Oaks-győztes Magical Lagoont már kinevelte.

Sehol sem lesz viszont élesebben érezhető Galileo hiánya, mint a Ballydoyle falai között. A ló saját csillagászati versenykarrierje itt indult a század első éveiben, és klasszis utódainak légióit képezték ki ugyanezen a pályán.

galileo.jpeg

Aidan O'Brien három csikót készít majd az utolsó „eresztésből”, közülük kettő mén. A Thoroughbred Daily News részletesen taglalja a csikók származását, de mi nem érezzük indokoltnak nevekkel dobálózni. Az viszont általánosságban elmondható, hogy mindegyikük pedigréje kiemelt győztesekkel teletűzdelt – ahogy az Galileóhoz dukál. Emellett az ír zseni fia, Donnacha O’Brien is magáénak tudhat két csikót.

Galileo utolsó csikói közül öten egy héten belül születtek májusban. A Coolmore által tenyésztett Charlotte Bronte-csikó május 8-án érkezett, az utolsó pedig 2022. május 15-én a Phoenix Thoroughbred Ltd. tenyésztésében. Őt Amerikába szállították, ahol jelenleg előkészítő munkában van, de ahogy kihez kerül tréningbe még nem dőlt el.

Az utolsó évjárat további három tagja Angliában tréningezik, vagy még tréning előtt áll. Idomáraik között szerepel Richard Hannon, Malcolm Bastard vagy Kevin Philippart de Foy.

„Jelenleg az előképzésen van, és a jövő héten érkezik” - mondta utóbbi, a májusban született csikóról, akit szintén a Coolmore tenyésztett. „[…] fizikailag rengeteget fejlődött. Sokkal nagyobb és sokkal erősebb lett nagyon rövid idő alatt. Jó volt betörni, jól mozog, és nagyon jó fejű. Nagyfokú profizmusról tesz tanúbizonyságot, és nagyon örülök neki. Drukkolok, hogy a pedigréje nyomdokaiba léphessen.”

Továbbra is van esély arra, hogy az utolsó Galileók egyikét megvásárolják nyilvános árverésen, mivel Roderic Kavanagh és Cormac O'Flynn, a Glending Stablestől a Tattersalls decemberi árverésére 125 000 gn-ért jegyezték le a Manderleyből született csikót, illetve Listed-nyerő Dimples féltestvérével.

„Egyáltalán nem csináltunk vele semmi komolyat, de nagyon kedvelem” - mondta Kavanagh a TDN-nek. „Nem túl sok Galileóval foglalkoztam még, de nagyon jó feje van hozzá, és élvezi a munkát. Nagyszerű érzés egy ilyen ló tulajának lenni, mint ő, különösen, hogy egy olyan dinasztia utolsó tagja, mint a Galileoé volt.”

A cikkben szereplő információk és idézet forrása a Thoroughbred Daily News.

Képek: Coolmore, Horse&Hound

süti beállítások módosítása