Ott is egy kanca mind felett

Míg mi Kincsem születésének 150. évfordulójára készültünk, Ausztráliában nem állt le a verkli.

poj_1.jpg

Szombat (nálunk) hajnalban futották a négymillió dolláros All Star Mile-t, amely egészen különleges kiírással rendelkezik. Japánban már 1956 óta nagy népszerűségnek örvend az Arima Kinen, ami nemrégiben az ausztrálokat is megihlette, így 2019-ben először hívták életre a világ (akkor) legtöbbet fizető mérföldes futamát, melynek mezőnyét a japán kiíráshoz hasonlóan rajongók állíthatták össze szavazataikkal.

Idén azonban ezen változtattak. A Breeders’ Cupról már megismert ‘Win and You're In' módon lehetett kvalifikálni (8 versenyről), de a legnagyobb sztároknak erre természetesen nincs szükségük, hiszen ők szabadkártyával indulhatnak, mint pl. az eddig már több, mint 12 millió (ausztrál) dollárt kereső (és nem mellesleg címvédő) Mr Brightside. A jótékonyt célt is szolgáló futást vetésforgóban, minden évben más Victoria-i premier pálya rendezi, idén Caulfield. 

2024-ben Pride of Jenni (Pride Of Dubai) neve kerül a dicsőséglistára, aki megérdemelten térhet haza a kétmillió dolláros első díjjal, hiszen Ausztrália legjobbját, az imént említett Mr Brightside-ot kettő, a harmadik helyen célba érő Godolphin szupersztárt, Cascadiant már három hosszal verte, így az egész ötödik kontinenst lenyűgöző produkcióval ült fel a mérföldes trónra.  

Már tavaly (náluk) tavasszal történelmet írt, amikor a Melbourne kupa karneválján két, mérföldes Gr1-et (Empire Rose Stakes és a Champions Mile) nyert, most pedig felért pályafutása csúcsára!?

Mintha nem hittek volna abban, hogy kitart a kanca előnye, mert a két klasszis meglehetősen későn kezdett hajrázni. Több ausztrál szaklap is azt boncolgatja, vajh miért adott Ben Melham (Mr Brightside lovasa) ekkora előnyt neki? Egyébként 2023-ban is ugyanez volt a sorrend kettejük között, csak akkor az első és második helyen. Most Pride of Jenni előttük, de a hírek szerint a dobogósok mind ott lesznek március 30-án, Flemingtonban az Australian Cup-ban, aminek távja 2000 méter.

"Ez csak az állóképességről szól, nem igaz? A legtöbb lónak 600 méteres sprintje van, ő pedig úgy tűnik, hogy fél mérföldig vagy 1000 méterig képes erre. Hihetetlen." - örvendezett a boldog tréner, Ciaron Maher.

Sydneyben (Rosehill) viszont egy olyan futamot rendeztek, amelyre Európában nem igazán vagy meglehetősen ritkán van példa. A Coolmore Classic távja ugyanis 1500 méter. A csak a kancákat váró Gr1-es versenyben Chris Waller idomítottja, Zougotcha (Zoustar) esélyeshez méltón, de talán nem várt izgalmak közepette húzta be az első díjat. Érdemes megnézni a videót. Szinte öt ló egyszerre zuhant be a célba. Óriási küzdelem volt a gyepen.

 Nyitókép: @inglis_sales X

süti beállítások módosítása