Klasszikusok hétvégéje

Mármint Európában, persze a galopprajongók elsősorban a 150. Kentucky Derbyt várják izgatottan.

gf_1.jpg

De erről tegnap már írtunk. Magyarországon a Hazafi Díjat (1000 G.) már lefutották, de a 182. Nemzeti Díjra vasárnap kerül sor, ahogy a két szlovák klasszikusra is.

Szombaton és vasárnap a lóversenyzés bölcsőjében, Newmarketben futják az évszázados hagyományokkal rendelkező 1000 és 2000 Guineast.

Utóbbit rendezik szombaton. Mivel ott a világháborúk miatt sem maradtak el a versenyek, ez már a 216. kiadás lesz a mindkét nem számára nyitva álló tavaszi klasszikusban.

Egyértelműen a Justify ivadék City of Troy a fogadók kedvence, aki kétévesen évjárata felett állt, de tudjuk, hogy azok a formák háromévesen mit sem érnek.

Mindenesetre ő teheti igazán széppé, mestere, Aidan O’Brien nagy napját, akit szombaton iktatnak a Hírességek Csarnokába.

A mezőnyben egyébként több veretlen lovat is láthatunk majd, de a legnagyobb ellenfélnek Richard Hannon idomítottja, Rosallion látszik. A két fő kedvenc Gr1-es győzelemmel búcsúzott 2023-tól, de idén még nem futottak (igaz ezzel sokan vannak így a 11 fős mezőnyből). Start 16:35-kor!

Ahogyan éjjel a Kentucky Derbyben is lesz egy újonc, Keith Asmussen személyében, úgy a 2000 Guineas-ben Saffie Osborne debütál. Sok sikert mindkettőjüknek!

Másnap, azaz vasárnap 16:40-kor a kancáknál is hatalmas létszámú (e sorok írásakor húszfős) mezőny. Itt a bukott angyal, az Fallen Angel vezeti a fogadási listát. Karl Burke idomítottjára, a Moyglare Stud Stakes bajnokára elősorban a Godolphinos Dance Sequence, Andrew Balding trenírozottja, See The Fire, no meg az addigra már halhatatlan O’Brien aspiránsa, Ylang Ylang jelentheti a legfőbb veszélyt, de itt ugyanezt kell elmondanunk, mint a 2000 G. kapcsán, hogy akik fogadnának, csak óvatosan a tavalyi formák figyelembevételével.

Nívós mezőnyök tehát Newmarketben. A tavaszi kiemeltek mindig sok izgalmat tartogatnak számunkra, hiszen itt ismerjük meg azokat, akik vélhetően a főszerepeket játszák majd 2024 legnagyobb hároméves versenyeiben.

Nyitókép: @NewmarketRace X

süti beállítások módosítása