Nem tizenegyedik, első

Valóban figyelemre méltó beszéd volt!

ns.jpg

A brit szaksajtó nem tanult a 2023-as esetből és egész héten Aidan O’Brien 11. 2000 Guineas győzelmét vizionálta.

Kétségtelen, hogy City Of Troy legalább akkora favoritja (4-6) volt az idei kiadásnak, mint Auguste Rodin (13-8) a tavalyinak. Akkor a későbbi kétszeres derbynyerő csalódást keltő 12. helyen ért célba. Talán mindenki azt hitte (vagy remélte) a Ballydoyle háza táján, hogy ez még egyszer nem ismétlődhet meg, pedig de. City of Troy könnyedén mozgott és színei látszódtak ez élen, de amikor ritmust kellett volna váltani, kártyavárként omlott össze. 11 indulóból csak kilencedikként ért célba a Dewhurst bajnoka.  

Milyen érdekes, hogy a tél folyamán rengeteget cikkezett a világsajtó a két Justify ivadékról, mint a két legizgalmasabb háromévesről. A csillagászati áron szindikalizált Storm Boy ezt követően rögtön elvesztette veretlenségét, ahogy most apai féltestvére is.

Nem így Notable Speech (Dubawi) aki lélegzetállító győzelem után őrizte meg makulátlan mérlegét.  Így nem az aznap a Hírességek Csarnokába iktatott O’Brien győzött tizenegyedszer, hanem William Buick először (és a Godolphin ötödször).

Az első 2000 Guineas-jét nyerő norvég fiú szavai: „Tényleg lenyűgöző volt. Ő az a fajta ló, akit nem ismerek olyan régóta. Csak mikor visszatértem Dubajból, februárban lovagoltam először, és íme, most itt vagyunk. Nem sokszor hittem még ennyire egy lóban, mint ebben a fickóban, ugyanis egészen könnyedén csinálja a dolgokat, a ritmusváltása pedig egészen hihetetlen.”

Notable Speech 216 év után az első telivér, aki úgy lett 2000 Guineas-bajnok, hogy előtte nem versenyzett gyepen, és 86 év után az első, aki nem versenyzett kétévesen!

Tényleg figyelemre méltó beszéd volt.

Másnap a 1000 Guineas-ben ismét egy nagy zsoké ünnepelhetett egy első alkalmat. A kancák mérföldes vetélkedésében már-már nyerni láttuk a finisben ellépő Ramatuellét, de kívülről ketten is megrohamozták. A célban már Elmalka és Porta Fortuna is megelőzte a sárgát, aki így harmadik helyre kényszerült.

A győztes Elmalka (Kingman) nyergében az a Silvestre de Sousa ült, aki már körbeversenyezte a világot, és - többek között a Godolphin állandó lovasaként - több kontinensről is kiemelkedő trófeákat gyűjtött be. Klasszikusból ugyanakkor ez volt az első, amit Roger Varian idomítottjának köszönhet.

„Ez egy valóra vált álom” - mondta De Sousa az ITV Racingnek. „Nagyszerű, hogy Roger megadta nekem a lehetőséget. Nagyon örülök a sikernek és köszönöm az egész csapatnak.”

Nyitókép: @BHAHorseracing X

süti beállítások módosítása