Ír háború Longchampban?

A megszokott menetrendben ezen a hétvégén a franciák, majd két hét múlva az írek következnek a hároméves klasszikusaikkal.

pl.jpg

A párizsi Poule d'Essai hétvégét ugyanúgy mindig nagy izgalommal várjuk, mint az angol (és az ír) kiadást, hiszen ott is az évjárat legjobbjai tehetnek tanúbizonyságot jelen formájukról.

A kancák (Des Pouliches) 550 ezer, a mének (Des Poulains) 650 ezer euróért vetélkednek majd, értelemszerűen mérföldön, és - jelen állás szerint - mindkettőben Ír fölény várható.

Előbbiben a Halhatatlanok Társulatába választott Aidan O’Brien több lovat is „küld”, de nyilvánvalóan Contentben fekszik a legtöbb bizalom. A Galileo kanca, meglehetősen hullámzóan szerepelt kétévesen. Kétszer győzött ugyan, de csak 13. volt a Royal Ascoton és „csak” negyedik a BC Juvenile Fillies Turf-ben. Könnyen meglehet, hogy Longchamp gyepe egy ír háborúnak lesz szemtanúja, mert Content mellett Vespertilio mutatkozik a legfőbb riválisnak, márpedig őt a szintén ír, William McCreery trenírozza.

És hogy kiben bízhatnak a hazaiak?

Az eddig látottak alapján Nicolas Clement idomítottjában, Rose Bloomban, aki ősszel második volt az Arc-napi kritériumban, de idén Gr3-ban egy hetedik helyezéssel indította szezonját. Start: 15.50-kor.

16.30-kor jönnek a mének, ahol O’Brien idomítottja, a parádés (Dubawi - Minding) származású Henry Longfellow makulátlan mérlegének folytatásában bíznak a Coolmore fejesei. Ő azonban először mozdul ki Curraghból. Honfitársa Bucanero Fuerte egyszer már járt Ascotban (ott 3.), de öt versenyéből négyet ő is az ír lóversenyzés központjában teljesített.

Csak mögöttük említik az esélyesek sorában Alcantor (Fabre), Eben Shaddad (Gosdenék), Ramadan (C. Head), Diego Velazquez (AOB) és Beauvatier (Barberot) kvintettjét.

Kíváncsian várjuk a francia derbyaspiránsok bemutatkozását, hiszen ne feledjük: a galloknál mindösszesn csak 500 méter a távkülönbség a Derby és a Guineas-k között.

Nyitókép: @aobrienfansite X

süti beállítások módosítása